Interjú / Orbán Viktor interjúja az RTL info televíziónak
Megosztás

Orbán Viktor interjúja az RTL info televíziónak

Chantal Monet: Mit gondol erről az egész európai mozgalomról?

A mezőgazdaságra gondol?

Igen.

Először is európai hiba, hogy az emberek hangját nem veszik komolyan. Ez az első számú. Ez nemcsak a gazdákra, hanem az átlagemberekre is érvényes. A vezetők nem veszik őket komolyan. Ez az első számú probléma. Beszélhetünk migrációról, háborúról vagy Ukrajnáról, bármiről. Tudja, az utca népének hangját a vezetők nem veszik komolyan. Ez egy demokratikus deficit. Ez az első számú probléma.

Kinek a hibája ez?

A vezetőké, tudja, mert az embereknek mindig igazuk van.

Az Öné is?

Én minden tőlem telhetőt megteszek. A második pont az, hogy a mezőgazdaságot, mint az európai gazdaság fontos elemét, nem tisztelik kellően. Nagyon sok ország és a többség itt, Brüsszelben – még ha egyébként a lengyelekkel együtt ellenzik is – olyan szabályozást vezet be, amely nem jó a gazdáknak. Megnehezíti az életüket, és sok veszteséget okoz. Ezért próbálják képviselni az érdekeiket. Tehát először a demokráciáért, másodszor a saját érdekükért harcolnak. A harmadik pedig Ukrajna kihívása. Ukrajna kihívása nagyon fontos kérdés. Azok, akik itt élnek Brüsszelben, Franciaországban vagy Spanyolországban, nem értik pontosan, hogy ez mennyire veszélyes, de mi Ukrajna szomszédságában élünk. És az ukrán mezőgazdasági termékek éppen most érkeznek Európába. Tehát az európai országok szenvednek először a tisztességtelen versenyfeltételek miatt – mivel az ukránokra vonatkozó szabályozás sokkal kevésbé szigorú, mint a mi gazdáinkra –, tehát mi szenvedünk először. A lengyelek, a szlovákok, a magyarok és így tovább. De előbb-utóbb ez a fenyegetés, ez a veszély, ez a kár eléri Európa belső részét is, itt Brüsszelben, Franciaországban, Spanyolországban. Tehát meg kell állítanunk. Az Európai Bizottságnak tehát az európai gazdák érdekeit kellene képviselnie Ukrajnával szemben, és nem az ukrán gazdák érdekeit az európai gazdákkal szemben. Ez a probléma.

Ez megállítja az ukrán termékek importját?

Határozottan meg kell állítanunk. Le kell állítanunk. Mert a földművelés és a mezőgazdaság feltételei nem ugyanazok. Tehát az ukrajnai szabályozás nagyon alacsony. Európában nagyon magasak, ami sok költséget jelent a gazdáknak. Ez egyszerűen nem tisztességes verseny.

Tehát holnap mit tehetnek a vezetők? Mit kellene a vezetőknek tenniük?

Menjenek haza, és legyen új vezetés itt, Brüsszelben. Tehát teljes változásra van szükségünk itt, Brüsszelben. Addig ezek a vezetők soha nem fognak jó döntéseket hozni a gazdák számára.

Tehát Charles Michelre, Ursula von der Leyenre gondol?

Nem, nem… Mindenkire. Szóval szerintem új elitre van szükségünk. Új parlamentre van szükségünk. Új vezetőkre van szükségünk. A júniusi európai választások után.

Tehát Önnek is el kell mennie?

Ha a magyar nép úgy dönt, igen. Tehát júniusban európai választások lesznek. Tehát szükségünk van egy új Európai Parlamentre. Ezután új vezetőket választunk az Európai Tanácsba és az Európai Bizottságba is. Tehát olyan új vezetőket kell találnunk, akik valóban az embereket képviselik. Ez az egyetlen kiút, ha szabad így mondanom. Köszönöm szépen!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek