Beszédek / Orbán Viktor felszólalása a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján
Megosztás

Orbán Viktor felszólalása a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján

Mélyen tisztelt Erdoğan Elnök Úr! Tisztelt Elnök Urak! Kedves Testvéreim!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy kifejezzem hazám részvétét a Törökországot ért drámai földrengés miatt. Szeretném nagyrabecsülésemről biztosítani azokat, akik bátor munkával mentették az embereket. Magyarország kutató- és mentőegységei az első napokban csatlakoztak a török társaikhoz. Sok embert sikerült megmentenünk. Egy ilyen katasztrófa nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi rendszert, ezért a mai napon 100 tonna kórházi eszközt adtunk át a török katasztrófavédelemnek. Óriási feladat lesz az újjáépítés. Én 2000-ben látogattam először miniszterelnökként Törökországba, és több mint egy évtizede dolgozom együtt Erdoğan elnök úrral, úgyhogy a saját szememmel láttam az elmúlt 23 évben azt a hatalmas fejlődést és az elmúlt tíz év fantasztikus előrelépéseit, amit Törökország Erdoğan elnök úr irányításával megtett, és ezért biztos vagyok abban, hogy az újjáépítés is sikeres lesz.

Elnök úr!

Szeretném Önt biztosítani arról, hogy az újjáépítésben is számíthat Magyarországra.

Tisztelt Elnök Urak!

Engedjék meg, hogy megjegyezzem, hogy most van Magyarország nemzeti ünnepe. Ekkor ünnepeljük az 1848-as függetlenségi háborúnkat, amelyet a németek meg az oroszok persze levertek, és ez után katonatisztek, tudósok és politikusok százai menekültek ide, Törökországba, akiket Önök befogadtak, mélyen tisztelt Erdoğan elnök úr! A nemzeti ünnepünk napján is szeretnék megemlékezni arról, hogy a török–magyar barátság milyen hosszú, mély gyökerekkel rendelkezik.

Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Európa fő kérdése ma a háború, és ez nehéz helyzet elé állítja az én hazámat. Ukrajna szomszédos állam, a háború hatásai ezért súlyosak és közvetlenek. Az infláció az egekben van, és az energiaárak is történelmi magasságban. Tájékoztatom Önöket, hogy ebben a háborúban most már sok magyar ember is meghalt, mert a Nyugat-Ukrajnában élő magyar közösség tagjai közül is besorozzák a férfiakat a hadseregbe. Ezért Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, és emberéleteket csak békével lehet menteni, ezért Magyarország azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.

Ha a testvérek megengedik, röviden azt is megemlítem, hogy amit most látunk, az több mint háború Európában, valójában egész Európa hatalmi viszonyainak újraszerkesztése történik. Ez kihat majd a türk világra is, és valamikor a jövőben érdemes erről mélyebben is beszélnünk. Hálásak vagyunk Erdoğan elnök úrnak, hogy ő az egyetlen, aki eddig sikeresen tudott közvetíteni a harcoló felek között. Köszönjük az elnök úr erőfeszítéseit, és arra kérjük őt, hogy folytassa a jövőben is. Csak így lehet esélyünk a békére. Azt is köszönöm Erdoğan elnök úrnak, hogy – mindketten NATO-tagok vagyunk – a NATO keretében összehangolhatjuk a munkánkat. Köszönöm Önöknek, a türk államok vezetőinek, hogy a béke hangját erősítik. Sajnos Európa háborús pszichózisban szenved, és a kontinens, ahonnan én jövök, napról napra sodródik bele a háborúba. Ezért fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, hogy a globális többség békét akar.

Elnök Úr!

Ha megengedi, elmondom, hogy Magyarországról egy másik veszélyt is látunk. Olyan folyamatok zajlanak a világgazdaságban, hogy a végén újra blokkosodás történhet. A világgazdaság blokkosodása ellentétes a mi érdekeinkkel. Mi nem a blokkosodásban, hanem a konnektivitásban, az összekötésben látjuk a jövőt, és ebben a türk államok kulcsszerepet játszhatnak, hiszen itt együtt vagyunk európai, kaukázusi és közép-ázsiai országok, akik a kölcsönös tisztelet alapján kapcsolódunk össze egymással, jó példát adva az egész világnak. Ezért Magyarország, mélyen tisztelt Elnök Úr, támogatja, hogy az összeköttetéseink, gazdasági, kereskedelmi és energetikai összeköttetéseink új dimenzióba lépjenek. Szeretnénk részt venni minél hamarabb a Türk Befektetési Alapban is, a szükséges pénzügyi eszközeink rendelkezésre állnak.

Végezetül, mélyen tisztelt Erdoğan Elnök Úr! Kedves Testvérem!

Köszönjük, hogy ma itt lehetünk. Sok erőt kívánunk Önnek az újjáépítési munkálatok megszervezéséhez, és ha tudunk, akkor minden segítséget szívesen adunk meg Önnek.

Köszönöm a figyelmüket!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek