Ennek a háborúnak nem lehet győztese

Budapest, 2023. február 22., szerda (MTI) – Ennek a háborúnak nem lehet győztese – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Balatonfüreden a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent beszámoló szerint.

Azt írták, a kormányfő, a Fidesz elnöke a szombati évértékelő beszédét követően szerdán a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjaihoz szólt Balatonfüreden az Országgyűlés hamarosan kezdődő tavaszi ülésszaka előtt, és beszédében „egyértelmű, világos alapokat” fektetett le a következő időszakra.

A cikk szerint Orbán Viktor elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen, Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson, és a kormány arra a döntésre jutott, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból.

A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz – emelte a miniszterelnök a beszámoló szerint.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese.

aposztróf
Véleménye szerint nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki 
aposztróf
– olvasható a cikkben.

A lap közölte, a kormányfő újra megerősítette, hogy az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz-KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek.

Orbán Viktor értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására.

A háborúra adott válaszok, a „szankciócunami” elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti – idézték a kormányfőt.

A beszámoló szerint a miniszterelnök végül arról beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak.

A cikkben úgy összegezték: Orbán Viktor szerint Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból.

Hozzátették, a kormányfő szerint ehhez három dolgot kell megtenni: meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben. A második pontként idézték, hogy meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, az infláció ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket és a családokat, valamint az időseket, illetve a munkából élőket. A cikk a harmadik pontként hivatkozott arra, hogy erősíteni kell Magyarország katonai erejét, „hiszen a békéhez erő kell”.

Beszámoltak arról is, hogy Orbán Viktor beszédében megerősítette: az inflációt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is.

aposztróf
A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. A szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Európát találták el 
aposztróf
– jelentette ki a cikk szerint a miniszterelnök.

Úgy folytatta: a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt.

Orbán Viktor beszédében világossá tette, hogy extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél. Ebből a pénzből van a rezsivédelmi alap, ebből tudják fenntartani a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig – írta a lap, amelynek információi szerint a kormányfő leszögezte: „mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek”.

A politikai szezon indítására kitérve közölték: Orbán Viktor beszédében a Fidesz-KDNP ellenfeleinek nevezte „a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak, a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek”. Harmadik csoportként pedig a nemzetközi spekulánsokat nevezte meg, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni.

A kormányfő beszédét azzal zárta, hogy a Fidesz-KDNP-szövetséget az elmúlt években nem tudták megtörni, mert helyén volt a szívük. „Szavai szerint 2023-ban is azt várja el képviselőtársaitól, amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és bátorságot” – írta a Magyar Nemzet.

Kövessen

Megosztás