Diplomácia / Tűzszünetre van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap újabb és újabb emberek halnak meg
Megosztás

Tűzszünetre van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap újabb és újabb emberek halnak meg

Doha, 2023. május 23., kedd (MTI) – A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a katari gazdasági fórumon kedden.

A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban.

A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem lett volna szabad megtörténnie.

Orbán Viktor szerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni.

A miniszterelnök szerint ezért mindenekelőtt tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását. Hozzátette: a béke szerinte csak az Egyesült Államok és Oroszország közötti megállapodással képzelhető el.

Az OTP bank ukrajnai feketelistázásáról és az Európai Békekeret kifizetéseinek ezt követő magyar blokkolásáról a magyar kormányfő elmondta: elvi kérdés, hogy ha egy ország, akár Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat.

„Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat!” – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

John Micklethwait Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásával kapcsolatos kérdésére Orbán Viktor azt válaszolta, hogy Svédország és Magyarország között „szörnyen rossz” a politikai viszony, és először ezen kell javítani, mert nem szeretnénk konfliktusokat importálni a NATO-ba.

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország két stratégiai kérdésben nem ért egyet az Európai Unióval: az egyik az úgynevezett kockázatcsökkentés politikája Brüsszel és Peking viszonyában, a másik pedig az ukrajnai háború rendezésének mikéntje. Szerinte az európai uniós források visszatartása ezekre vezethető vissza.

Az uniós elképzeléssel ellentétben Magyarország a kapcsolódás, a kereskedelmi és politikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének híve – folytatta Orbán Viktor.

A kormányfő rámutatott: Magyarország nagyon nyitott ország, jelentős exporttal.

Kína óriási lehetőséget rejt magában, amelyet nem érdemes elszalasztani – folytatta Orbán Viktor.

A mi hozzáállásunkon múlik, hogy Kína a Nyugat partnere vagy ellenfele lesz-e – jegyezte meg.

A miniszterelnök a beszélgetésben potenciális partnernek nevezte Katart, amellyel Magyarország nemcsak az energia, hanem a mezőgazdaság, az információtechnológia és a biztonság terén is igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatokat.

Orbán Viktor szerint a jövő fő kérdése a normalitás vagy az abnormalitás lesz, és a keresztények és a muszlimok együttműködhetnek a hagyományos értékek – Isten, nemzet, család – megvédése és megőrzése érdekében.

„Manapság ha Európában a nemzeti érdek alapján cselekszel, könnyen megvádolhatnak oroszpártisággal” – mondta a magyar kormányfő a moderátor paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos kérdéseire.

„Az én iránytűm mindig a magyar nemzeti érdek felé mutat” – szögezte le.

Az amerikai demokraták beleszólnak az emberek életébe, de „mi nem szeretjük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

„Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!” Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok.

Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt – tette hozzá a magyar kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel utazott Dohába, ahol hivatalos látogatáson vesz részt Katar miniszterelnökének meghívására, valamint Katar emírjének meghívására felszólalt a katari gazdasági fórumon. Az útra vele tartott Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek