Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Volodimir Olekszandrovics Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével történt tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Volodimir Olekszandrovics Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével történt tárgyalását követően

Köszönöm Zelenszkij elnök úrnak, hogy meghívott ide, az Önök fővárosába.

Csütörtökön találkoztunk Brüsszelben, és egyeztünk meg erről a mai találkozóról. Ideje volt, hogy ez megtörténjen. Van számos kétoldalú ügy a két ország között, amelyek rendezést kívánnak, és amelyekről sokat tárgyaltunk és vitatkoztunk az elmúlt években, és azzal a szándékkal jöttem, hogy a kétoldalú kapcsolatok ügyében előrelépést tegyünk.

Az elnök úr is említette, konstruktív tárgyalás volt a kétoldalú kérdésekről. A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk. Szeretnénk, hogyha a két ország között a kapcsolatok sokkal jobbak lennének. Szeretnénk egy átfogó együttműködési megállapodást kötni Ukrajnával. Olyat, amilyet már a többi szomszédunkkal kötöttünk. Erőnkhöz mérten szívesen veszünk részt az ukrán gazdaság modernizálásában, és ehhez rendezett kereteket szeretnénk. Magyar közösség él Ukrajna területén, őshonos magyar közösség, az ő ügyeikben is előrelépést remélünk, amire jó esélyt látok jelen pillanatban. Ukránok élnek Magyarország területén is, korábban is éltek, van is ukrán önkormányzat Magyarországon, de most a menekültek magas száma miatt sokkal többen élnek, mint korábban. Ez kérdéseket vet föl, hiszen ezekről a családokról gondoskodni kell, munkára van szükségük, megélhetésre van szükségük, biztonságra, a gyerekeknek pedig megfelelő iskolára, jó tanárokra. Örömmel fogadtam az elnök úrnak azt a kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola is Magyarországon. Most több száz iskolában tanulnak ukrán gyermekek, sok száz magyar tanár foglalkozik azzal, hogy tanítsa őket. Azt hiszem, hogy jól is végezzük a munkánkat. A hozzánk menekült ukránoktól kapott visszajelzés kifejezetten pozitív, de megértjük, hogy önálló, külön ukrán iskolát is szeretne az elnök úr. Ezt indokoltnak látjuk, és természetesen miután ez mind Magyarországon történik, ennek a finanszírozását is a magyar állam vállalja. A megfelelő fenntartót kiválasztjuk, és működtetni fogjuk. Annyit fogunk működtetni, amennyire szükség van, ha egyet, akkor egyet, ha tízet, akkor tízet. Nekünk fontos, hogy a Magyarországon tartózkodó ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.

Beszéltünk a magyar elnökség kérdéséről. Azért vagyok ugyanis éppen most itt, mert a következő hat hónapban Magyarország adja az Európai Unió elnökségét, az Európai Tanács rotációs elnökségét hat hónapig. Az első utam ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnának fontos, hanem egész Európának fontos. Ez a háború, amit Önök most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. Mi nagyra értékeljük azokat a kezdeményezéseket, amiket Zelenszkij elnök úr tett a béke érdekében. Én megosztottam azt a véleményemet az elnök úrral, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe, a nemzetközi diplomácia szabályai miatt lassúak és komplikáltak, és azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, hogy nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására, ennek a lehetőségeit mértem föl, ezt tisztáztam az elnök úrral, hálás vagyok az őszinte tárgyalásért és válaszokért. Ezekről a tárgyalásokról természetesen az Európai Unió tanácsának, vagyis a miniszterelnököknek majd egy jelentést fogok készíteni, ami alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések. Ez történt ma.

Hálás vagyok elnök úrnak, hogy fogadott engem. Köszönöm a nyílt és őszinte légkört. Ukrajnának sok sikert kívánok! A magyar elnökség alatt állunk Ukrajna rendelkezésére, amiben segíteni tudunk, segíteni fogunk.

Köszönöm szépen a figyelmüket!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek