Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Ulf Kristerssonnal, a Svéd Királyság miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Ulf Kristerssonnal, a Svéd Királyság miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A svéd delegáció igen tisztelt Tagjai! Hölgyeim és Uraim!

Rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vagyunk túl. Ez a mai találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása. Ezt a hosszú folyamatot nevezhetjük bizalomújraépítési folyamatnak is, amelyen hosszú hónapok, sőt lassan évek óta dolgozunk a miniszterelnök úrral, és örülünk, hogy ennek a szakasznak a végére ma itt pontot tehetünk. Sikerült tisztázni kölcsönösen a jó szándékainkat. Én elmondhattam a miniszterelnök úrnak, hogy a magyar külpolitikának az az alapelve, hogy barátokat kell gyűjteni. Ha ez nem is mindig látszik, de a magyar külpolitikának ez a célja és az értelme, és ezért minden országgal arra törekszünk, hogy keressük azokat a pontokat és azokat az érdekeket, ahol egyetértünk, és ott kialakítsunk minél mélyebb együttműködést, ahol pedig másként látjuk a világot, vagy különböző módon gondolkodunk, ott pedig tiszteletben tartsuk ezt a különbséget.

Ritka alkalom, hogy svéd miniszterelnök jár Magyarországon. Ezért talán a miniszterelnök úr megengedi, hogy fölidézzem, hogy Svédország igaz barátja volt Magyarországnak 1956-ban, amikor a Magyarországról elmenekült magyaroknak, akik menekültként érkeztek Svédországba, nem egyszerűen csak ellátást vagy befogadást adtak, hanem egy második otthont is. Ez egy nagyon nehéz időszak volt a mi történelmünkben. Nagyon sokan hagyták el Magyarországot, és hálásak vagyunk minden olyan népnek, köztük a svédnek is, amelyik akkor a segítségünkre sietett, és befogadta ezeket a magyarokat. Remélem, hogy nem csináltak velünk rossz üzletet, mert ezek a magyarok végül is sikeresen illeszkedtek be, és hozzájárultak talán Svédország mai, mindenki által tisztelt teljesítményéhez is.

Azt is szeretném fölidézni, hogy – ez most már személyes élményem –, hogy amikor az Európai Unióhoz való csatlakozásról tárgyaltunk, akkor Svédország döntő partnerünk volt. Egy kelleténél hosszabb folyamat volt a volt szovjet övezet országainak csatlakozása az Európai Unióhoz. Sokkal hosszabb ideig tartott, mint ahogy mi szerettük volna. Egy gyors folyamatban reménykedtünk akkor, de ez nem volt lehetséges, mert nem volt egyetértés a tagállamok között, hogy kell-e, és ha igen, milyen gyorsan beengedni az újonnan jelentkezőket. És volt, aki akkor inkább a lassabb, és volt, aki a gyorsabb befogadás mellett érvelt. Svédország a gyorsabb befogadás, bővítés mellett érvelt, ezért mi erre nagyon jó szívvel emlékszünk. És az áttörést is a svéd elnökség érte el. Egy göteborgi csúcstalálkozón sikerült végül is a svéd barátainknak kinyitni a kapukat, amin aztán be tudtunk lépni az Európai Unióba, úgyhogy ezt is szeretném, mint a két nép közötti bizalom egy fontos emlékét fölidézni.

A jelen is jól néz ki, tisztelt Hölgyeim és Uraim, a kereskedelmi együttműködésünk egy igazi sikertörténet. Minden évben megdöntjük a kereskedelmi forgalmunknak a rekordját. 2010-hez képest – akkor tértünk vissza a hatalomba, Miniszterelnök úr – megdupláztuk a forgalmat, és a 3 milliárd eurós érték felé haladunk. Együttműködés van a két ország között, fontos és sikeres együttműködés a nukleáris energia kérdésében, ahol együttműködünk a brüsszeli politikai arénában. Örülünk, hogy van svéd szereplő a Paks2 kivitelezésében, és az is kedvező számunkra, hogy tavaly 70 ezer svéd érkezett turistaként Magyarországra, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Ez mind nagyon szép és jó, de ezekről mind nem volt szó ma. Nem erről beszéltünk. Ma a védelmi együttműködésről beszéltünk. Leginkább azért, mert egy hosszú tárgyalás eredményeképpen pontot tehetünk egy tárgyalás végére, ami Magyarország számára rendkívül fontos. Itt a magyar védelmi képesség ügyéről beszélünk. A fiatalabbaknak mondom, hogy nagy vita volt Magyarországon, már a mostani kormánykoalíció első kormányzásának időszakában, 1998 és 2002 között, hogy kell-e egyáltalán Magyarországnak önálló légvédelmet fejlesztenie, az egy rendkívül drága dolog, van-e ennek értelme? És ha úgy döntünk, hogy kell, akkor mi az a technológiai útvonal, amin haladjunk? És akkor úgy döntött az első kormányom időszakában az akkori vezetés, hogy Magyarországnak legyen önálló légvédelme, és ez a légvédelmi képesség technológiailag pedig a svédekkel való együttműködésre épüljön. Így állt rá Magyarország a Gripen rendszerre, arra a katonai képességre, amit a Gripenek tudnak nyújtani Magyarország számára. Azóta is ezen az ösvényen haladunk. Most egy fontos ponthoz érkeztünk, mert ezekről a gépekről szóló szerződések kifutnak pillanatok alatt. Ráadásul, miután csórók voltunk, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak, amikor az első Gripeneket megvettük, nem tudtunk annyit venni, amennyire igazából szükségünk lett volna. Úgyhogy most eljött a pillanat, hogy meghosszabbítsuk a korábbi szerződésünket, és azt ki is egészítsük. És ma megszületett a megállapodás arról, hogy további négy géppel bővítjük a Magyar Honvédség Gripen vadászbombázó repülőgép flottáját, jelentősen megnövelve ezzel a katonai képességeinket és tovább erősítve a külföldi szerepvállalásra való képességünket, ami a megváltozott biztonsági környezetben – így kell hívni az orosz–ukrán háborút a diplomácia nyelvén – különös jelentősége van, hogy a magyar légierő képes Magyarország területén kívül is szövetségesi feladatok ellátásában saját eszközökkel, saját költséggel közreműködni. Megállapodtunk arról is, hogy ehhez a katonai rendszerhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződésünket is meghosszabbítjuk, sőt kiterjesztjük a kiképzés területére is. És amit én külön fontosnak tartok, bár a nagy tétel a szerződések meghosszabbítása meg a négy új gép, pénzügyileg az az igazán nagy tétel, de nem mindig a legdrágább dolog a legfontosabb. Amit én igazán fontosnak tartok, az, hogy létrejött egy megállapodás arról, hogy egy mesterséges intelligencia fókuszú kiválósági központot fog nyitni a SAAB és a magyar Védelmi Innovációs Kutatóintézet, és megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is. Nagy ambíció Magyarország részéről, hogy nem egyszerűen csak használni akarunk eszközöket, nem egyszerűen azt akarjuk elsajátítani, hogy azokat hogyan kell használni, hanem a fejlesztésben, kutatásban is részt tudunk venni. Ezt tisztelettel megköszönöm a partnereinknek!

Miután ezzel végeztünk ma délelőtt, utána az uniós ügyekkel folytattuk a megbeszélést, ahol azonosítottuk azokat a pontokat, amelyekben egyetértés van a két ország között, különös tekintettel arra, hogy hamarosan Magyarország adja az unió soros elnökségét, és Svédország nemrégen tette le ezt a munkát, 2023 első félévében, ha jól emlékszem. Akkor Svédország egy igazán mindenki elismerését kiváltó elnökséget adott az Európai Uniónak. Ma kaptunk arra ígéretet, hogy ezeket a tapasztalatokat mind be tudjuk építeni közvetlen tapasztalatcsere útján a magyar elnökségbe. Ezt tisztelettel köszönöm a miniszterelnök úrnak! És összeegyeztettük az akkori svéd elnökség prioritásait, ami azóta is a svéd kormány álláspontja, meg a magyar elnökség prioritásait, és megállapítottuk, hogy tudjuk egymást támogatni a magyar elnökség időszakában olyan kérdésekben is, mint a globális gazdasági versenyképesség, valamint abban a kérdésben, hogy az Európai Uniónak legyen közös biztonság- és védelempolitikája, vagy ha most van neki valami ilyesmi, amit így hívunk, akkor azt fejlesszük tovább egy olyan irányba, ami komolyan vehető védelmi ipari bázison nyugvó képességgé fejlődik. És egyetértettünk abban is, hogy az illegális migráció ellen küzdeni kell, és a szervezett bűnözés felszámolásában is segítséget kell nyújtanunk egymásnak.

Ezekről a kérdésekről beszéltünk, ezekről állapodtunk meg. Ezen túl még nagyon sok mindent tanultam a mai megbeszélésen. A miniszterelnök úr ismertette Svédországnak a helyzetét, problémáit, kihívásait, és kerestük azokat a pontokat, ahol a jövőben a hasonló magyar kihívások tudatában együtt tudunk majd működni.

Tisztelettel köszönöm még egyszer, Miniszterelnök úr, hogy eljöttek Magyarországra, és tisztelettel köszönöm a delegációnak is, hogy megtiszteltek bennünket a látogatásukkal. A magyar parlament hétfőn összeül, és a szükséges döntéseket meghozza, és ezzel egy szakaszt lezártunk, és egy új szakaszt nyitottunk a miniszterelnök úrral.

Köszönöm szépen még egyszer!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek