Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel történt tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel történt tárgyalását követően

Tisztelettel köszöntöm Önöket, Hölgyeim és Uraim!

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Kedves Török Barátaink!

Elnök úr, amikor még a szakma elején voltam, akkor azt gondoltam, hogy ez csak játék a szavakkal, hogy valamit barátinak, aztán stratégiainak, aztán kiemelt stratégiainak nevezünk. De aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentőségük van, mert valóban, ezek a kapcsolatok különböző minőségét írják le. A mai napon pedig egy kiemelt stratégiai együttműködési viszonyt hoztunk létre a nemzeteink között. Nem tudom, hogy van-e még följebb? Azt gondolom, hogy a diplomácia nyelvén ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki. És benne van a két nép szándéka, ami arról szól, hogy a jövőben olyan szorosan akarunk együttműködni egymással, amennyire csak két nép és két ország ezt teheti.

Ez komoly elköteleződés, amit annak a reményében vállalunk, hogy mindaz, amit az Ön programjában olvashattunk, az valóra fog válni. Amikor Ön legutóbb, az elnöki harcban a pástra lépett, akkor egy nagy ívű programot is közzétett Törökország következő száz évéről, amit szerényen úgy összegezhetnék, hogy a következő száz év az Önöké lesz. Mi ezt elhittük, ezért kötöttük most ezt a megállapodást. Mert a dolog úgy áll, hogy az előző századot mi, magyarok elvesztettük. Senki se vesztette el Európában olyan mértékig a megelőző századot, mint mi, magyarok. És nekünk meg az a tervünk, Elnök úr, hogy a XXI. századot nem elveszítjük, hanem megnyerjük. És ehhez keressük a szövetségeseket, akikkel együtt tudjuk megnyerni. És ez a mostani, kiemelt stratégiai státusz erről szól. A nagy terv az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a XXI. században.

Ami a konkrétumokat illeti, mélyen tisztelt Elnök úr, huszonegyedszer találkozunk hivatalos formában az elnök úrral. A kereskedelmi áruforgalmunk mértékét az elmúlt tíz-egynéhány évben megkétszereztük. Ötszáz török vállalat dolgozik Magyarországon, és száz magyar vállalat dolgozik Törökországban. A magyarországi török befektetések folyamatosan, számban és értékükben is nőnek, és a mai napon új területekre is kiterjesztettük a működésüket, és nagyon fontos vasútfejlesztési és hadiipari megállapodásokat is aláírtunk. Magyarország számára Törökország fontos. Nincs Magyarország biztonságban Törökország nélkül. A Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem tudjuk megfékezni. Az ukrán–orosz háborúban az egyetlen ország, amelyik eddig eredményt tudott elérni a béketeremtés és megállapodás ügyében, Törökország volt; a gabonaügyben. És a KFOR-erők parancsnokságát is éppen most vette át Törökország. Nekünk ott 420 katonánk szolgál. Nincsen semmi túlzás abban, hogy Törökország nélkül Magyarország biztonságát szinte lehetetlen megteremteni. Ez igaz az energiabiztonságra is, Eddig Törökország abban segített bennünket, hogy földgáz-tranzitot tudtunk megvalósítani, most pedig abban is megállapodtunk, hogy nemcsak szállítunk Törökországon keresztül, hanem vásárolunk is Törökországtól. A kereskedelmi forgalmunk az meg fogja haladni az idén a 4 milliárd dollárt, 6 milliárdos célt tűztünk ki. Van még munkánk bőven.

Vannak dolgok, amellyel segíteni szeretnénk Törökországnak. Van egy vámunió az Európai Unió és Törökország között, amely még 1995-ben jött létre. Azóta a gazdaság már másmilyen, más termékek, más szolgáltatások, modernizálni kell ezt a megállapodást. A magyar elnökség alatt mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez bekövetkezzen. A vízumliberalizáció ügyében is támogatjuk Törökországot. Mindent megadtunk, amit megadhattunk nemzeti hatáskörben. Fejlesztjük az egyetemeink közötti együttműködést is. 200 magyar állami ösztöndíjat adunk török diákoknak. És miután a diplomáciai kapcsolatainkat száz évvel ezelőtt vettük föl, a következő évet a kulturális évadnak szenteljük, és a 2025-ös évet pedig, amiről most megállapodtunk, a török–magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítjuk.

Mélyen tisztelt Erdoğan Elnök Úr!

A rövid távú program konkrét, a középtávú programok vonzóak, a stratégiai ügyekben és történelmi léptékben pedig a két ország között cél- és szándékegybeesés van. Minden feltétel adott ahhoz, hogy olyan magas szintre emeljük a két ország közötti kapcsolatokat, amilyen magasságban korábban még nem jártunk. Köszönjük szépen, hogy a világ elismerését kiváltó gyorsasággal növekvő és fejlődő Törökország Magyarországot stratégiai partnerének választotta.

Magyarország nevében mind Önnek, Elnök úr, mind pedig Törökország népének sok sikert kívánok!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek