Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével folytatott tárgyalását követően

Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Először is köszönjük Önnek, hogy meghívott bennünket ide, Kazahsztánba, és itt lehetünk, és ez lehetőséget ad nekünk, hogy átadjuk Önnek, illetve a kazah népnek Magyarország és a magyar emberek üdvözletét és nagyrabecsülését.

A kazah–magyar barátság jegyében nekem adományozott kitüntetést hálásan köszönöm. Megtiszteltetésnek tekintem, és ennek megfelelően fogok dolgozni a jövőben is a két ország stratégiai együttműködésének erősítésén. Szomorú kötelességem, hogy a részvétemet nyilvánítsam Önöknek, Elnök úr, a Kosztenko bányában történt katasztrófa miatt. A gondolataink és az imádságaink Önökkel voltak és vannak.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően, mélyen tisztelt Elnök úr, kilenc évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy egy magas stratégiai szintre emeljük a kazah–magyar kapcsolatokat. És sokat dolgoztunk az elmúlt években, és az idei év az el is hozta már a nagymértékű javulásnak az eredményét. Bár a volumene a két ország gazdasági együttműködésének nem elég magas, de a javulás intenzitása rendkívül figyelemre méltó. Nagy növekedést értünk el, és megteremtettük az alapjait annak, hogy volumenében is egy nagyságrenddel megnöveljük a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Hálás vagyok az elnök úrnak azért, hogy nemcsak gazdasági témákról beszélhettünk, hanem látván, hogy a világ milyen rossz állapotban van a globális biztonság szempontjából, áttekinthettünk nemzetközi kérdéseket is, amelyeket holnap a türk népek szövetségének ülésén folytathatunk.

A magyar emberek számon tartják a rokonságot, Elnök úr. Mi nagyon messziről, keletről indultunk el, és érkeztünk meg Európába, de van egy tradicionális fölfogásunk az életről. A magyar emberek azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és a leendő utódok között. Én is hiszem, hogy ez így van, úgyhogy e tekintetben Önök, kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei. Így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a politikai barátságon túl most már erősödő gazdasági kapcsolataink is vannak. A legfontosabb, amit meg szeretnék említeni, Elnök úr, hogy Magyarország egy land-locked country, az energiaellátásunk kulcskérdés, és nekünk fontos, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tudunk szállítani Magyarországra. Ennek a volumene most még nem nagy, de a csatornát megnyitottuk, és ez a mi országunk biztonsága szempontjából egy rendkívüli előrelépés, és hálásak vagyunk Önnek, hogy ezt lehetővé tette. Köszönjük, hogy itt gázkitermelésben vehet részt a legnagyobb magyar energiacég. Köszönjük, hogy bevontak bennünket a zöldenergiának a kiépítésébe, részt vehetünk egy egész város zöldenergiára történő átállítási műveletében. Köszönjük, hogy kaptunk esélyt a nukleáris iparban való együttműködésre. Magyarország ebben nemzetközileg is kiemelkedő, szívesen veszünk részt az Önök nukleáris programjaiban, mint ahogy a szakemberek képzésében is. És én büszke vagyok arra, hogy Magyarországra minden évben 250 új kazah egyetemi hallgató érkezik. Ez azt jelenti, hogy egy adott pillanatban, mondjuk most, mintegy ezer kazah fiatalember, fiatal diák tanul Magyarországon – magyar állami ösztöndíjjal, magyar egyetemen. Ez megalapozza a közös jövőnket is.

Elnök úr, még egyszer: hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk. Isten éltesse Kazahsztánt!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek