Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Giorgia Melonival, Olaszország miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Giorgia Melonival, Olaszország miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően

Tisztelt Miniszterelnök Asszony! Hölgyeim és Uraim!

Július 1-jétől Magyarország adja az Európai Tanács elnökségét. A magyar program elkészült. Pénteken Berlinben voltam, ma itt vagyok, és szerdán pedig Párizsban vagyok azzal a céllal, hogy ehhez a programhoz a nagy európai országok támogatását megnyerjem.

Először elmondom, hogy miről nem beszéltünk, úgyis megkérdezik. Nem beszéltünk pártügyekről, mert azokat hétfőn lezártuk. Hétfőn Brüsszelben, ahol világossá tettem, hogy mi nemzeti alapon állunk, és mi egy magyarellenes román párttal nem tudunk egy pártszövetségben lenni, ezért eleve nincs miről tárgyalnunk az én pártom és az ECR együttműködését illetően. Mi egy ilyen frakcióba nem tudunk belépni. Abban is egyetértettünk hétfőn, hogy ettől függetlenül még mindannyian el vagyunk kötelezve, hogy az európai jobboldali pártok közötti együttműködés előrehaladjon – akkor is, ha nem fogunk egy frakcióban ülni a következő időszakban.

Ezek után mondanék néhány szót arról, amiről beszéltünk. Beszéltünk az olasz–magyar kapcsolatokról, annak a gazdasági dimenziójáról. A magyar gazdaság egy felívelő szakaszban lévő gazdaság. Önök a mi ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnerünk. A két ország közötti forgalom tíz év alatt megduplázódott, és az exportunk tavaly rekordot döntött. 600 olasz cég működik Magyarországon, 20 ezer embernek adnak munkát, amiért mi hálásak vagyunk. Van két nagy közös fejlesztésünk, olasz–magyar: az egyik Triesztben van, kikötőfejlesztés, a másik pedig Ukrajnában van, egy Gorond nevű településen, ahol olasz–magyar nagy logisztikai projektet próbálunk végrehajtani. Nagyon erős a védelmi együttműködésünk. A Magyarországon állomásozó katonai erők közül az olaszok adják a legtöbb katonát, 256 olasz katona része a NATO Magyarországon települt előretolt zászlóalj-csoportjának – ez a hivatalos neve. Az olaszok és a magyarok, az olasz és a magyar katonák együtt dolgoznak a Balkánon. Az Altheában van 260 magyar katona, és erős az olasz jelenlét, és a KFOR-ban pedig több mint 600 magyar katona, és ennél valamivel több olasz. Tehát nyilvánvaló, hogy a két országnak az együttműködése mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős. És ki akarjuk terjeszteni az együttműködésünket az energetikára. Ez eddig nem volt, ugyanis Olaszország és Magyarország összeköttetésének, vezetékkel való összeköttetésnek Szlovénia eddig akadályát jelentette, nem járultak hozzá a két országot összekötő vezeték megépítéséhez. Ez most megváltozott, ezért lesz szlovén gázvezeték-szakasz, így Olaszország és Magyarország össze lesz kötve, és az Önök LNG-termináljai számunkra egy jelentős diverzifikációs forrást jelentenek a keleti ellátáshoz képest.

Ami a soros elnökséget illeti, mi le szeretnénk tenni az asztalra egy nagy tervet, ami elkészült, és aminek az a neve, hogy európai versenyképességi paktum. Az a meggyőződésünk, hogy Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása. Mind az olaszoknak, mind a magyaroknak az az érdekük, hogy az európai gazdaság sikeres legyen és versenyképes. Az is közös érdekünk, hogy Európa ne szigetelje el magát az Európán kívüli gazdasági partnerektől, és az is érdekünk, hogy Európában erős ipar legyen, és a zöldátmenet az európai iparral együttműködve és ne az ellen valósuljon meg. Erről mind beszélni fogunk ebben a versenyképességi paktumban. Személyes meggyőződésem, hogyha nem kötünk egy európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit fogjuk elveszíteni a következő évtizedben.

A másik téma, amiről beszéltünk, és ahol közös álláspontjaink vannak, a Nyugat-Balkán és a Balkán integrációja az Európai Unióba. Én elmondtam a miniszterelnök asszonynak, hogy szerintem az szégyellnivaló, hogy azok az országok, akik ebből a térségből jelentkeztek az Európai Unióba, jelen pillanatban tizenöt éve és két hónapja várják, hogy tagok legyenek. Ez egész egyszerűen egy elfogadhatatlan dolog! Mondjunk vagy igent, vagy nemet, de ezt ne csináljuk!

Beszéltünk az illegális migrációról. Önök közelebb vannak Afrikához, mint mi, de a migránsok hozzánk is eljutnak, tehát az afrikai helyzet bennünket is érint. A mi számításaink szerint a következő húsz évben Afrika lakossága 750 millió fővel fog nőni. Tehát a következő húsz évben kétszer akkora népességnövekedés lesz Afrikában, mint ami a teljes Európai Unió népessége. Csak a növekedés! Két lehetőség van: vagy lesz egy Afrika-fejlesztési koncepciónk, amivel otthon tudjuk tartani az afrikaiakat, vagy lesz egy olyan tömeges migráció, amivel szemben nem fogjuk tudni magunkat megvédeni. Ezért mi támogatjuk azt, amit az Önök miniszterelnök asszonya javasolt, hogy legyen egy átfogó európai Afrika-fejlesztési stratégia.

Végezetül egy megjegyzést még szeretnék tenni a Brüsszelben zajló pozíciók szétosztásához, ha megengedi a miniszterelnök asszony. Én szolgálok a leghosszabb ideje miniszterelnökként az Európai Unióban. Szóval én láttam, hogy hogy’ volt 1998-ban, mikor még csak jelöltek voltunk, és láttam, hogy hogy’ volt 2010-ben. Azt is tudom, hogy mikor mi romlott el. És az európai bajok gyökere, amitől ma szenvedünk, ott található, hogy a 2014-es európai választás után az Európai Bizottság akkori elnöke meghirdette azt, hogy a bizottságot, amely korábban „Guardian of the Treaties,” vagyis politikasemleges testület volt, át kell alakítani politikai testületté. Ez a folyamat akkor kezdődött. Ez azóta halad előre, és okoz egyre több bajt az Európai Unióban. Most ami készülődik, hogy három párt mintegy koalíciót alkotva szétosztja a fontos európai tisztségeket, és másokat ebbe nem von be, a korábbi bevonási filozófiának az ellenkezője. Ez pártalapra helyezi, pártpolitikai alapra helyezi az Európai Unió intézményeit. Miután nincs bevonódás, kizárás van, ezért lesz többség, meg lesz kisebbség, meg lesz kormány, meg lesz ellenzék. Nem ez volt az elképzelés! Az unió nem erre van kitalálva! Az unió a bevonódásra van kitalálva. Mindenkit be kell vonni, a nagyokat jobban, a kisebbeket kevésbé, de valahogy mindenkit be kell vonni. Nem szabad megengedni, hogy bármelyik ország úgy érezze az unióban, hogy ő ellenzékben van, hogy ő a kisebbséghez tartozik. Ezért eddig mindig úgy mentek a dolgok, hogy a bevonásra törekedtek. Most nem ez zajlik, és szerintem ez filozófiailag és stratégiailag is egy rossz ösvény, amin nem szabadna haladnia az Európai Uniónak. Ezért ezt a most készülődő pártmegállapodást a pozíciók szétosztásáról én a magam részéről, illetve Magyarország részéről nem is tudom támogatni. Rengeteg izgalmas dolog van még, de nem akarok visszaélni a miniszterelnök asszony idejével.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek