Beszédek / Orbán Viktor sajtónyilatkozata Dorin Receannal, Moldova miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Dorin Receannal, Moldova miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ritka vendéget üdvözöltünk most Magyarországon. Van ez a két ország, amelynek nincs rendezetlen ügye. Van ez a két ország, amely pozitívan tekint egymásra. Van ez a két ország, amely keresi az együttműködést, és valamilyen okból a diplomáciai kapcsolatoknak a sűrűsége és az ereje nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Úgyhogy azzal a szándékkal érkezett a miniszterelnök úr, Dorin Recean úr, és azzal a szándékkal tárgyaltam én is ma, hogy ezt a szorosabb együttműködést létrehozzuk. Minden alapja megvan annak, hogy a két ország sokkal jobban működjön együtt, mint eddig, és azért szeretnénk erőfeszítéseket tenni mindketten, hogy ezt a helyzetet ki tudjuk használni.

Röviden beszámolok a tárgyalások eredményéről. Magyarország feltétel nélkül támogatja Dorin Recean úr törekvését, hogy Moldova elnökével közösen bevigye a hazáját az Európai Unióba. Tehát Magyarország támogatja Moldova európai uniós tagságát. Eddig is ezt tettük, és ezután is ezt fogjuk tenni, ebben nincsen semmilyen kompromisszum, nincsen vita. Mi úgy gondoljuk, hogy az ország – mármint a vendégünk országa – egyenes úton halad az európai uniós tagság felé, és mi megértjük azt a geopolitikai környezetet, amelyben léteznek, és amely szükségszerűvé teszi, hogy minél hamarabb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Ráadásul, miután az Európai Uniónak csökken a versenyképessége, és mindenfajta bajoktól szenvedünk, nekünk is új energiára van szükségünk. Tehát nem arról van szó mindösszesen, hogy az európai uniós tagság jó Moldovának, hanem arról is szó van, hogy az Európai Uniónak szüksége van új energiára, szüksége van olyan országokra, amelyeket úgy ismerünk, mint kiegyensúlyozott, stabil és dolgozni akaró emberek által lakott országot. Moldáviának jó a reputációja mindenhol Nyugat-Európában a vendégmunkásai miatt. Úgy tartják számon, mi is úgy tartjuk számon őket, mint akik akarnak és tudnak is meg szeretnek is dolgozni. És ma az Európai Unióban pontosan ilyen emberből van kevés. Úgyhogy a legegyszerűbb az lenne, hogyha nem agyelszívás történne nyugati irányba Moldovából, hanem ha Moldova maga is tagjává válna az Európai Uniónak. Ezzel sokat segítene rajtunk, európai uniós tagokon is. Tájékoztatom Önöket, hogy Moldova már nyolc évvel ezelőtt aláírta a társulási megállapodást az Európai Unióval. Nyolc évre volt szükség ahhoz, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdődjenek. Ez bántóan hosszú idő, úgyhogy remélem, hogy a csatlakozási tárgyalások gyorsaságával az elvesztegetett időt vagy annak egy részét legalábbis pótolni tudjuk, vissza tudjuk nyerni. Mi már túl vagyunk ezen a folyamaton, mi már csatlakoztunk az Európai Unióhoz, tudjuk, hogy ez mivel jár. Ez egy rendkívül bonyolult folyamat. Politikailag egyszerűnek tűnik, de maga a technikai folyamat rendkívül nehéz, rengeteg részletkérdést kell megtárgyalni, és egy nagyon komoly fölkészültség szükséges mindehhez. Mi azt ajánlottuk föl a moldáv barátainknak, hogy Magyarország és annak diplomáciai akadémiája készen áll arra, hogy nagy számban fogadjon – mondjuk úgy, hogy – Kisjenőről érkező diákokat, akiket segítünk fölkészülni arra a nagyon nehéz tárgyalási folyamatra, amit a tagság, majd a tagság után még hosszú éveken keresztül az európai jogrendszer implementációja megkövetel.

Harminckét éve állunk diplomáciai kapcsolatban egymással. Négy évvel ezelőtt írtunk alá egy megállapodást, miszerint stratégiai partnerként tekintünk egymásra. Ez meg is hozta az eredményét, ezért ma azt tudom Önöknek mondani, hogy a kereskedelmi kapcsolat a két ország között rekordot döntött, elértük a 200 millió dolláros sávot, és ezt folyamatosan emelni szeretnénk. Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy az Európai Unió minél hamarabb tárgyalást kezdjen, majd azt gyorsan be is fejezze. Egy hosszú távú és kölcsönös vámmentességről szóló tárgyalásról beszélek. Nekünk jó lenne, hogyha Moldova és az Európai Unió között vámmentes kapcsolat lenne. Ez a magyar gazdaság számára kívánatos.

Akiket a konkrétumok is érdekelnek, nekik mondom, hogy a gyógyszeripari kivitelünk folyamatosan, sőt rohamosan nő. Erősek vagyunk az élelmiszeripari termékeink kivitelében is. Ott vagyunk a bankszektorban, és ott vagyunk a légi közlekedésben is. Ma megegyeztünk a miniszterelnök úrral, hogy a labda a mi térfelünkön van, ezért nekünk, magyaroknak kell sürgős és hatékony lépéseket tenni annak érdekében, hogy a két ország között ismét legyen közvetlen légi járat. Időponthoz kötött vállalásokat tenni kockázatos dolog az én szakmámban, de most úgy látom, lehetséges, hogy március végén a két ország közötti közvetlen légi járat helyreáll, és ismét közvetlenül tudunk egymással kapcsolatba lépni.

És végezetül, miután mindkét ország importálja a gazdaság működéséhez szükséges energiát, ezért e területen is tudunk együttműködni egymással, mert mindkettőnknek az az érdeke, hogy a közép- és délkelet-európai térségben az energiahálózatok minél fejlettebbek és teljesebbek legyenek. Ez gazdasági és katonai biztonságot is jelent az érintett országok számára, ezért az energiahálózatok fejlesztését is kölcsönös érdeknek tekintjük. Összességében tehát azt tudom mondani Önöknek, hogy az egyetértés a két kormány között minden stratégiai kérdésben teljes átfedést mutat.

Köszönjük szépen Dorin Recean miniszterelnök úrnak, hogy meglátogatott bennünket. Köszönjük, hogy elhozta a delegációját. A tárgyalásokat még egy munkaebéd keretében folytatni fogjuk, de már most azt mondhatom, hogy egy sikeres kétoldalú tárgyaláson vagyunk túl. Köszönöm szépen!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek