Beszédek / Orbán Viktor nyilatkozata Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnnal, Oroszország elnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor nyilatkozata Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnnal, Oroszország elnökével folytatott tárgyalását követően

Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök Úr!

A mai napon tizennegyedik alkalommal folytattam megbeszélést Oroszország elnökével. Ennek a megbeszélésnek az adta a különös jelentőségét, hogy háborús időkben történt ez a találkozó, egy olyan pillanatban, amikor Európának nagy szüksége van a békére. Európának a béke a legfontosabb. A magyar elnökség a következő félévet, az akkor végzendő munkát békemissziónak tekinti. Elmondtam az elnök úrnak, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta, most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézségeket okoz Európa számára. Nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a pusztítás és a szenvedés képeit, és ez a háború most már a gazdasági fejlődés megtörésében és a versenyképességünk visszaesésében is jelentkezik. Röviden azt mondtam el az elnök úrnak, hogy Európának békére van szüksége. Az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell. Ennek a módozatait tárgyaltam meg az elnök úrral, és azt akartam megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út. Három kérdésben szerettem volna hallani és hallottam is az elnök úr személyes álláspontját. Mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról? Mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás? És kíváncsi voltam az elnök úr véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan. Hálás vagyok az elnök úrnak a nyílt és őszinte megbeszélésért.

Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt két és fél év során fogytak, és mára alig maradtak olyanok, akik mindenkivel, minden háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike. Ezért jártam a héten Kijevben, és ezért vagyok most itt, Moszkvában. Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma sok, de a dialógus és a párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni, és folytatni fogom ezt a munkát.

Köszönöm szépen!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek