Beszédek / Orbán Viktor nyilatkozata Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével folytatott tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor nyilatkozata Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével folytatott tárgyalását követően

Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm Önöket! Hölgyeim és Uraim!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján hivatalos látogatáson hazánkban köszönthetjük a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-ping elnök urat. Húsz év telt el azóta, hogy legutóbb Kína elnöke ellátogatott Magyarországra. Az akkor még egy teljesen más világ volt, és talán nem is gondoltuk akkor, hogy mennyi változás történhet két évtized alatt. Túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy személyesen is megköszönjem az elnök úrnak a nagy bajban nyújtott komoly segítséget, amellyel rendkívül sok magyar ember életét menthettük meg. Két éve a háború árnyékában élünk, és sohasem volt akkora kockázata egy nemzetközi, akár világméretű háborúnak, mint éppen most. Visszatekintve a húsz évvel ezelőtti világgazdaságra és világkereskedelemre, az semmiben nem hasonlít ahhoz, amiben ma élünk. Akkor még egy egyközpontú világrendben éltünk, most pedig egy többközpontú világrendben élünk, és ennek az új világrendnek az egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság. Az az ország, amely ma már meghatározza világgazdasági és világpolitikai folyamatok menetét. Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, amelynek szilárd politikai alapjai voltak, mindig is az egy Kína elvét vallottuk, mindig is a kölcsönös tisztelet alapján álltunk, mindig is úgy tekintettünk Kínára, mint egy baráti országra, és valóban nem is tudott úgy fordulni a történelem kereke, hogy a két ország szembekerült volna egymással. A kínai–magyar együttműködés a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik, és a világ azon vitatkozik, hogy vajon folytatni kell-e ezt a háborút, vagy inkább a béke irányába kellene erőfeszítéseket tenni. A mi hangunk, Magyarország hangja Európában magányos hang. Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, amely a béke felé mutat, így a Hszi Csin-ping elnök úr által bemutatott kínai békekezdeményezést is. Nekünk, magyaroknak az a meggyőződésünk, hogy ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren. A csatatéren csak halottak vannak, és pusztítás. Meggyőződésünk, hogy a megoldás a tárgyalóasztalnál van: fegyverszünet kell és béketárgyalások.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ha összevetjük a két ország gazdasági kapcsolatait a húsz évvel ezelőtti állapotokkal, akkor azt látjuk, hogy a kereskedelmünk értéke az ezt megelőző, utolsó kínai elnöki látogatás idején 3 milliárd dollár volt, most pedig 12 milliárd, vagyis négyszeresére növeltük. Akkor egyetlen légi járat volt a két ország között, most hét nagyváros érhető el közvetlenül Budapestről. Akkor baráti együttműködésről, a gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő, baráti együttműködésről beszélt a két ország, ma pedig az elnök úrral közösen kiadott nyilatkozatunk már stratégiai partnerségről, ahogy mondják: all-weather partnerségről beszél. Megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban, és játsszunk szerepet a kínai gazdaság modernizációjában, és nagy lehetőség a számunkra, hogy Kína hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában. Húsz évvel ezelőtt nem lehetett Magyarországon – legfeljebb nagyítóval – találni kínai beruházást. Ma pedig azt mondom, hogy tavaly az összes Magyarországról érkező beruházás háromnegyede érkezett Kínából, és jelen pillanatban 6.400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarország területén. Az Önök befektetései, mélyen tisztelt Elnök úr, emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést. Ezekért a beruházásokért persze mi versenyzünk, hiszen a kínai vállalatok versenyben döntik el, hogy hol valósítják meg a beruházásaikat, és mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy ebben a versenyben helytállunk. Szeretném az elnök urat itt is biztosítani arról, hogy Magyarország továbbra is korrekt, tisztességes körülményeket biztosít a nálunk beruházó kínai vállalatok számára, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti technológia Magyarországon találkozhasson, és építhessen ki együttműködést.

Tisztelt Elnök Úr!

A magyaroknak komoly ambíciói vannak. Az elmúlt száz év, a XX. század Magyarország számára egy szégyenteljes évszázad volt, amit elvesztettünk, történelmi léptékben rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtünk, és a magyaroknak az az elgondolása, hogy a XXI. századot már nem elveszteni, hanem megnyerni akarjuk. Ehhez a győzelemhez pedig nekünk partnerekre, befektetőkre, kereskedelmi partnerekre és a világ legmodernebb technológiájára van szükségünk.

Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Magyarország a legjobb technológiát akarja meghonosítani itt, a saját hazánkban, és vannak területek, amelyekben Kína ma a világ legjobbja, néhány területen pedig utcahosszal a legjobb. Ezért köszönjük Önnek, Elnök úr, és a delegációjának, hogy támogatják azt a gazdasági együttműködést, amely a legjobb, a világ legmodernebb technológiáit hozza el Magyarországra az elektromobilitásban, a vasútiparban, az IT-szektorban. Köszönjük, hogy létrejött a befektetési együttműködési megállapodás. Köszönjük, hogy megállapodhattunk arról, hogy újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhatunk Önökhöz. És külön említem meg, mert nemcsak gazdasági tény, hanem egyúttal a bizalom kifejeződése is, hogy az együttműködésünket ki tudjuk terjeszteni a nukleáris ipar teljes spektrumára, ahol eddig még a két ország között nem volt együttműködés. Ez nagy lehetőségeket tartogat, mert e tekintetben, a nukleáris ipar tekintetében Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik, hiszen több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban, és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik. Az a tervünk, hogy Magyarországon a következő évtized elejére már 60 és 70 százalék között lesz a nukleáris energia aránya.

Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Itt, a nyilvánosság előtt is megköszönöm Önnek, hogy meghívtak bennünket a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállítás díszvendégeként Hsziamenbe, ahova Magyarország el is fog menni, és legjobb tudása szerint mutatja meg, mire vagyunk képesek.

Tisztelettel köszönöm még egyszer Elnök úr látogatását! Köszönjük, hogy eljött hozzánk, és külön köszönjük azokat a lépéseket, amelyeket a Kínai Népköztársaság a béke megteremtése érdekében tesz.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek