Interjú / Orbán Viktor nyilatkozata az M1 hírcsatornának Olaf Scholz német szövetségi kancellárral történt tárgyalását követően
Megosztás

Orbán Viktor nyilatkozata az M1 hírcsatornának Olaf Scholz német szövetségi kancellárral történt tárgyalását követően

Noll Katalin: Miniszterelnök úr, több mint egy órán keresztül tárgyalt a német kancellárral, Olaf Scholzcal, a német kollegájával. Miről esett szó? Illetőleg több ezer német cég működik Magyarországon is. Lehet-e még bővíteni ezt az együttműködést?

Két témája volt a megbeszélésnek; az európai ügyek, mert július 1-jétől Magyarország adja az elnökséget, a másik pedig a német–magyar kétoldalú kapcsolatok. Ami a német–magyar kapcsolatokat illeti, annak az alapját, szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja, és ma egyetértettünk, megegyeztünk a kancellárral abban, hogy ezeket az alapokat tovább kell erősíteni, tehát bővíteni fogjuk a német–magyar kapcsolatokat. A tavalyi évben a két ország közötti kereskedelem rekordot ért el, 70 milliárd euró fölött volt, és a Magyarországról külföldre vitt áruknak is egynegyede ide érkezik, Németországba. A német cégek Magyarországon körülbelül 250-300 ezer embernek adnak munkát – elsősorban az autóiparon keresztül. Abban is egyetértettünk, hogy generációváltás történik az autóiparban, és nagyon fontos, hogy ebben a német technológiai váltásban – mert a német cégek ebben a világversenyben részt vesznek – Magyarország is benne maradjon, különösen azért, mert mi vagyunk a világ három országa közül az egyik, ahol mind a három nagy német autógyártó cég jelen van. Ilyen ország csak Kína, Németország és Magyarország. Ez egy kiemelt szerep Magyarország számára a német ipar működésében, amitől mi munkahelyeket, gazdasági növekedést és adóbevételeket remélünk, és ezt megerősítettük. Ez a gerince a német–magyar kapcsolatoknak. A gazdasági együttműködés, mint gerinc megmarad. A második téma az európai uniós fél év volt, ahol megállapítottuk, hogy az Európai Uniónak a versenyképességét, a világgazdaságon belüli versenyképességét növelni kell. Magyarország készen áll arra, hogy egy európai versenyképességet növelni képes, nagy tervet letegyen az asztalra. Erről már tárgyalunk is a többi tagállammal annak érdekében, hogy Európa ne elzárkózzon, ne a félelem logikája mentén reagáljon a világ változásaira, hanem a gazdasági kapcsolatokat kiterjessze, a kapcsolatrendszert az egész földgolyón Európa mindenhol erősítse, ne bezárkózzon, hanem inkább álljon készen a versenyre. Ezek volt a fő témák.

Van olyan német származású politikus, Manfred Weber, aki Brüsszelben jelenthet problémát, és a német lapok is érintették, hogy ő nem szereti Magyarországot.

Nézze, Manfred Weber úr egy hungarofób ember, gyűlöli a magyarokat, mindig is gyűlölt bennünket. Nekünk tudja be, hogy ő nem lett bizottsági elnök, kereszteztük az ő ambícióit. Az egyik legrégebbi ellenfelünk, ellenségünk az európai politikában, és most ő az Európai Néppártot vezeti. Azt tisztáztuk a német kancellárral, hogy Magyarország és Manfred Weber között fönnálló konfliktusok nem német–magyar konfliktusok, ezek nem terhelik meg a német–magyar együttműködést, ez egy Brüsszel–magyar konfliktus.

Magyarország veszi át – erről, ugye, Miniszterelnök úr előbb említést tett – az Európai Tanács soros elnökségét. Vannak kérdések, mint például a gender ideológia, a migráció, ezek területén tud-e Magyarország nagyobb lépéseket tenni, illetőleg az álláspontját jobban képviselni az elnökségi státusz által?

Ez az egész gender marhaság, ami itt fölbolygatja a gyereknevelés hagyományos rendjét meg az együttélés hagyományos európai rendjét, nem szerepel, közvetlen módon nem szerepel a magyar elnökség programjában. Mi ezzel nem akarunk foglalkozni, nem is értjük pontosan, mi ez. Nekünk van egy életünk, úgy szeretnénk élni, ahogy eddig is éltünk. Egy dolog azért fontos, a magyar elnökség kiemelt céljai között szerepel a demográfiai helyzet javítása Európában, tehát hogy hogyan tudnák segíteni egymást a kormányok abban, hogy mindannyian jobban segíthessük a családokat. Ez a téma szerepel a magyar elnökség programjában. A migráció is szerepelt természetesen, ahol mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Európa továbbra is az európaiaké maradjon.

Nagyon szépen köszönöm!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek