Beszédek / Orbán Viktor beszéde az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságai Különleges Programjának (SPECA) csúcstalálkozóján
Megosztás

Orbán Viktor beszéde az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságai Különleges Programjának (SPECA) csúcstalálkozóján

Tisztelt Alijev Elnök Úr! Tisztelt Elnök Urak és kedves Kollégák!

Mindenekelőtt köszönjük Alijev elnök úrnak a meghívást. Mindig öröm eljönni Önökhöz, a nagyszerű Bakuba. Magyarország tiszteletét és jókívánságait hoztam, és gratulálok a SPECA kezdeményezés újraélesztéséhez. Abban a helyzetben – talán mondhatom, hogy szerencsés helyzetben – vagyok, hogy 33 éve vagyok a nemzetközi politikában, és ezért megoszthatom Önökkel azt a tapasztalatomat, hogy az utolsó tíz év egészen különböző volt a megelőző húsz évhez képest. Volt egy pénzügyi válság, ami átgyűrűzött a reálgazdaságba, Európát nyolc éve sújtja egy bevándorlási válság, jött a világjárvány, kitört a háború Ukrajnában, és most pedig itt a közel-keleti biztonsági válság.

Tisztelt Kollégák!

Én úgy látom, hogy arra kell készülnünk, hogy a jövőben is viharos körülmények között kell megtalálnunk az országaink fejlődését elősegítő megoldásokat. Úgy látom, hogy a SPECA felélesztése ebben a helyzetben sokat segíthet. Mint Önök tudják, Magyarország az Európai Unió tagja, ezért most európai perspektívából fogok beszélni. Az itt említett kihívásoknak Európa belekerült a frontvonalába. Európában háború van, a kontinens versenyképessége romlik, nem tudunk megálljt parancsolni az illegális bevándorlásnak, egyre több európai országban vannak párhuzamos társadalmak, és folyamatosan nő a terrorfenyegetettség. Az európai gazdasági növekedés az elmúlt három évtizedben biztos alapokon nyugodott. Az ötlet egyszerű volt, de zseniális: fejlett nyugati technológiát kötöttünk össze a könnyen és olcsón hozzáférhető keleti, alapvetően orosz energiahordozókkal, és ez a kombináció a mi súlyunkat, szerepünket a világgazdaságban megerősítette. Azonban a háború miatt és az arra adott válaszok következtében ez az együttműködés szétesett, és úgy esett szét, hogy közben semmilyen új ötlet, új stratégia nem jött létre. Az európai gazdasági növekedés alapjait közben nem építettük meg, nem stratégiát cseréltünk egy másik stratégiára, hanem kidobtuk azt, ami volt, az újat pedig most keressük.

Mélyen tisztelt Alijev Elnök Úr!

Ezért van az, hogy egy nagy vita zajlik most Európában, hogyan kapcsolódjon Európa a tőlünk keletre lévő világhoz, amelynek az itt ülő vezetők is részei. Nyilván ismerik az erről szóló európai vitákat. Két iskolánk van; az egyik a decoupling kifejezéssel írható le, amely inkább leválni akar, a másik pedig a connectivityvel, amelyik összekapcsolódást akar. Ez a vita most zajlik, és ennek nagy tétje van – szerintem az Önök számára is. De az európai gazdaságnak is ez egy súlyos vita, mert az európai gazdaság gerincét a járműgyártás adja, és most, hogy át kell térnünk a zöld korszakra, a nagy, nyugati gyártók mind keleti beszállítóktól függenek. Én személy szerint 26 évet éltem abban a világban, amikor a világgazdaságot kettévágták, és blokkosodás volt, és a mi hazánk, egész Közép-Európa rengeteget vesztett ezen a blokkosodáson. Úgyhogy szeretném Önöket biztosítani arról, hogy mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg. Nem bírjuk ki, hogy Európában az energia ára a többszöröse, mint az Egyesült Államokénak, miközben versenyeznünk kell egymással. Nekem meggyőződésem, hogy Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül nem tudunk alkotni új, sikeres európai gazdasági stratégiát. Az Önök szerepe és Közép-Ázsia szerepe ezért jelentősen megnőtt európai nézőpontból. Ahhoz, hogy a következő időszakban összeköttetések és egy civilizált kelet–nyugati együttműködés legyen, kellenek közvetítők, és mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat.

Szeretném Önökkel megosztani azt is, hogy ez a Kelet–Nyugat, Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonalak megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is. Nekünk mindenfajta vitáink vannak az unióval, amivel most nem untatom itt Önöket, de a mi nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és a nyugati legfejlettebb cégek, gazdaságok találkozási pontjává tesszük Magyarországot. Magyarországon a legmagasabb az ázsiai befektetések aránya, óriási mértékben nő, és a Közép-Ázsiából érkező energiahordozók szerepe a mi gazdaságunk működtetésében egyre nagyobb. És ezt a folyamatot erősíteni akarjuk a jövőben, ezért mi támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely Közép-Ázsiát erősíti, és támogatja a térség országainak az együttműködését. Szerintem ez egy nagyszerű kezdeményezés, örülök, hogy újra életet lehelünk bele, mert ez jól mutatja, hogy ez a térség, az Önök térsége Európa viszonylatában egy fantasztikus lehetőség előtt áll. Ezért Magyarország nemcsak támogatta, hanem társszerzőként mi jegyeztük is az együttműködést méltató ENSZ-határozatot, és hétfőn, amikor az ENSZ ezt elfogadta, akkor Magyarország ott külügyminiszteri szinten képviseltette magát.

Ha megengedik, jó példaként idehozom Önök elé a magyar–azeri kapcsolatokat. A mi barátságunk nem egy gázbarátság. Ugye, mi a közép-ázsiai országokkal, közte Azerbajdzsánnal is egy testvéri barátságot építünk, testvéri nemzetek vagyunk, de kétségkívül a két ország között az elmúlt időszakban sikerült létrehozni egy erős energetikai együttműködést. Mi nagyra tartjuk azt a különleges fejlődési pályát, amire Alijev elnök úr állította Azerbajdzsánt, amivel kivívta az egész világ elismerését. Az azeri–magyar kereskedelmi forgalom az idén rekordot dönt, és egyre több magyar vállalat jön ide, hogy beruházásokat hajtson végre, és jelentem Önöknek, hogy megérkeztek az első földgázszállítmányok is Azerbajdzsánból Magyarországra, amire korábban soha nem volt példa.

Tisztelt Alijev Elnök Úr!

Végezetül szeretném megköszönni a személyes erőfeszítéseit, amelyekkel nemcsak a térségben, hanem a nemzetközi politikában is közreműködik abban, hogy az országok között az együttműködés a tisztelet alapján álljon, és szeretném biztosítani az elnök urat, hogy Magyarország a jövőben is örömmel vesz részt a közép-ázsiai országok gazdasági együttműködését fejlesztő munkában és annak minden formájában.

Magyarország nevében még egyszer köszönöm, hogy itt lehettünk!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek