Beszédek / Orbán Viktor beszéde a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Megosztás

Orbán Viktor beszéde a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján

Jó napot kívánok!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Diákok, Oktatók, Szülők! Hölgyeim és Uraim!

És köszöntöm azokat is, akik pályaválasztási, szakmaválasztási céllal jöttek, vagyis tisztelettel köszöntök mindenkit! Jó újra itt lenni. Minden évben örömmel jövök. Azért jövök örömmel, mert azt gondolom, hogy a jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg. Mi, idősebbek tudjuk: mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét. 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. De az elmúlt tizenöt évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő. Ma Magyarország alapját és a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják. Ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet, és a két világ, a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország.

Tisztelt Fiatalok!

Olyan korban élünk, amikor nehéz előre látni a jövőt. A trendek és a divatok napról napra váltják egymást, egyre nehezebb eldönteni, hogy az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Emlékszem, az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát. Aztán – micsoda meglepetés! – kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani. Reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók. Vagy gondoljatok arra, hogy az évtized elején azt sem mondta volna senki, hogy a szomszédban kitörhet egy háború, vagy hogy az Európai Unió, amit jólétünk zálogának láttunk, egyszerűen utat téveszt, és lemarad a világ nagy gazdasági versenyfutásában Amerika és Ázsia mögött.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Diákok!

Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki az itt látható szakmákból olyat választ magának, ami kiállja az idő próbáját, azon semmiféle új technológia, háború, de még Brüsszel sem foghat ki. Ebben a kiszámíthatatlan világban a magyar kormánynak az a feladata, hogy segítse a magyar fiatalokat, hogy saját lábukra állhassanak, és megkezdhessék önálló, felnőtt életüket. Nehéz ugyan kisilabizálni, mit hoz a jövő, de a kormánynak mégiscsak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára. Ezért állapodtunk meg a kereskedelmi és iparkamarával, hogy közösen újítjuk meg a szakképzést, hogy befektetünk a jövőbe. Hálás vagyok a kamarának és a kamara elnökének, Parragh László elnök úrnak is, aki nélkül mindez nem történhetett volna meg. Hisszük, hogy ami korszerű, az időtálló is. Ami időtálló, az a jövőben is megállja a helyét, versenyképes marad egy változó, veszélyes világban is.

Szeretnék adni Önöknek egy rövid számvetést arról, hogy mit csináltunk eddig. Először is nagyobb hangsúlyt helyeztünk a gyakorlatra. Régi igazság, hogy gyakorlat teszi a mestert. Ha tapasztalattal érkezel a munkaerőpiacra, nyert ügyed van. Közelebb hoztuk az egyetemi világot és a szakképzést. Összekapcsoltuk a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. A szakképzésben eltöltött utolsó év már kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során. Tehát akinek szakmája van, és még több tudásra szeretne szert tenni, az már előnnyel indul. Sőt, aki a legjobban teljesít, azt kapásból felveszik a felsőoktatási intézményekbe. És behoztuk a legfejlettebb technológiát. A legmodernebb felszereléseket és eszközöket adjuk a kezetekbe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezhessétek meg. Ennek meg is látszik az eredménye. A népességet nézve Magyarország a világon – ez körülbelül 200 országot jelent – a 96. helyen van. A gazdaság méretét nézve 49.-ek vagyunk, de ennek ellenére Magyarország a világ 200 országa közül a 33. leginnovatívabb ország, és a gyártási csúcstechnológiában pedig az 5. legjobbak vagyunk a világon.

Miért van ez így? Mindegy, hogy informatikus, vízszerelő, mérnök vagy fodrász, a magyar ember általában a legmagasabb színvonalon akar dolgozni. Mert Magyarországon még a munka valóban becsület dolga. Nekünk, s remélem, Önöknek is azt tanították, ha csinálsz valamit, akkor csináld világszínvonalon. És ez rám éppúgy igaz, mint rátok, illetve a tanáraitokra, és a mestereitekre. Ezt a munkamorált kell továbbadni a jövő szakembereinek is. Itt tartunk most. Úgy látom, jó pályán vagyunk. A szakképzés egyre vonzóbb. Amikor a pályaválasztásra kerül sor, a fiatalok több mint fele végül a technikumot választja. Arról nem is beszélek, hogy átlagosan háromszoros a túljelentkezés, de van olyan hely, ahol tízszeres. Úgy döntöttünk, hogy, aki belép a szakképzésbe, az kapjon anyagi biztatást is. Rendszeres ösztöndíj, munkabér, sőt még életkezdési támogatás is elérhető. 2020 óta megdupláztuk a tanáraitok bérét. A kormány azt akarja, hogy ne csak a tanulás, hanem a szakoktatás is vonzó legyen, és a legjobb emberek képezzenek benneteket. Mert ezen múlik végül is minden.

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Diákok, Tanárok! Tisztelt Versenyzők!

A magyar kormány nevében négy dolgot garantálok Nektek, garantálok Önöknek. Az első, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak. A második, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is. Mára elértük, hogy több a munkahely, mint a szakmunkás. A harmadik, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve. És a negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona, és számíthat a kormány családtámogatására is. Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre. A boldog családokból pedig összeáll az az erős és független Magyarország, amiért évszázadok óta küzdünk.

Tisztelt Fiatalok! Kedves Tanárok!

A magyar szakképzés már ott van Európa élvonalában. Önök tehetséges fiatalok, itt az ideje, hogy benevezzenek a világbajnokságra is. Sok sikert kívánok ehhez! És sok sikert kívánok a mai megmérettetéshez is!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek