Diplomácia / Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt
Megosztás

Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt

Budapest, 2023. szeptember 14., csütörtök (MTI) – Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban találkozott, hogy megvitassák a legfontosabb európai és nemzetközi kérdéseket valamint Róma és Budapest kiváló kétoldalú kapcsolatait – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Budapesti Demográfiai Fórum eredményeit kommentálva megerősítették a családbarát politika fontosságát az Európa előtt álló demográfiai kihívások tükrében is.

Ukrajnával kapcsolatban a két miniszterelnök elítélte az orosz agressziót, és békére szólított fel. Emlékeztettek a Kijevnek eddig nyújtott támogatásra, és hangsúlyozták az európai egység megőrzésének fontosságát Ukrajna támogatásában.

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni. A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek, hozzátéve: az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni. A származási országok együttműködésének biztosítása érdekében feltételrendszeri mechanizmusokat is be kell vezetni – hangsúlyozták.

A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre – olvasható a tárgyalás után kiadott közleményben.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek