Megyei jogú városok Kárpátaljáért

Kárpátaljai rászoruló nagycsaládokat és egyedülállókat támogatnak a megyei jogú városok az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül – jelentette be Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója.


A 23 megyei jogú város összefogásának köszönhetően mintegy 100 millió forintot gyűjtöttek össze, ebből a segélyszervezet tűzifát és tartós élelmiszert vásárol majd a magyar és ukrán rászorulóknak. Szita Károly emlékeztetett arra, hogy az MJVSZ-nek nem ez az első karitatív akciója; 2015-ben az ukrajnai háború idején már 115 millió forintot gyűjtöttek össze és osztottak szét karitatív szervezeteken keresztül.

„2015-ben és ’16-ban megtapasztaltuk, hogy mennyire örültek az ott élő emberek a segítségnek. A baj nem szűnt meg Kárpátalján, jön a tél, ami hidegebb és szigorúbb, mint Magyarországon. A helyi önkormányzatokat jól ismerő Ökumenikus Segélyszervezetet bíztuk meg azzal, hogy saját belátásuk szerint használják fel a 100 millió forintot” – mondta Kaposvár polgármestere. A pénz elosztásának tekintetében azt kérték a segélyszervezettől, hogy senkit ne hagyjanak éhen halni, senki ne fagyjon meg tüzelő híján, senki ne maradjon életmentő gyógyszerek nélkül, és arra is ügyeljenek, hogy tartós, fenntartható segítséget nyújtsanak az ott élő gyermekek számára is. Igaz, mindehhez nem elég 100 millió forint, de az MJVSZ számít más szervezetek és magánszemélyek támogatására is.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet egy közösség, és bátorítást ad a munkájához, ha bővül a támogatók köre, és a megyei jogú városok bennünket tisztelnek meg a bizalmukkal” – mondta Lehel László. A segélyszervezet a karitatív programjaival közel húsz éve van jelen Kárpátalján, ahol a leginkább rászoruló családokat, vagy egyedülállókat támogatják, jórészt azonnali segítségnyújtással. Nem tesznek különbséget az ott élő magyar és ukrán családok között, ha arról van szó, hogy ki mindenki szorul segítségre, az egész közösségre oda kell figyelni.

Lehel Lászlót és a segélyszervezet csapatát is meglepte, hogy a segélyszervezet kárpátaljai megjelenésekor mennyien fordultak hozzájuk segítségért. A téli tüzelőt olcsóbb helyben megvásárolni, amelyet a szervezet munkatársai feldarabolva helyeznek el egy-egy porta fészerében, családonként 20.000,- Forint értékben. A szervezet elsősorban a nagycsaládosokat igyekszik támogatni, valamint a nyugdíjasokat, Kárpátalján ugyanis a kisnyugdíj mintegy 20 ezer forintnak felel meg, amiből nagyon nehezen tudnak megélni az emberek. A támogatottak 10.000,- Forint értékben kapnak tartós élelmiszert, amelynek segítségével több hónapot át tudnak hidalni egy-egy háztartásban.

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A Beregszászi Járásban a kisjövedelmű családok száma 62 százalékkal emelkedett meg 2010 és 2017 között. A szervezet öt éve folytat gyermekfejlesztő foglalkozásokat, melyeket 70-80 gyerek látogat rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A fejlesztő programban részt vevő gyerekek hátrányos, nehéz anyagi és szociális körülmények között lévő családokból származnak. A fejlesztő foglalkozásokon részt vevő 70 gyermek közül 48 gyerek családjának jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1624 UAH). A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. Lehel László elmondta: a Segélyszervezet a következő két évben is folytatja és tovább erősíti a Beregszászon és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő programját.

A segélyszervezet továbbra is várja a támogatásokat; bárki 250 forinttal segítheti a kárpátaljai rászorulókat itt, a szervezet honlapján, illetve a 1353-as telefonszám felhívásával.

Kövessen

Megosztás