Egerben nyitotta meg új központját a Segélyszervezet

Újabb városban nyit egész évben működő intézményt az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Eger MJV Önkormányzatával folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően mára befejeződött a hiánypótló szolgáltatásoknak otthont biztosító felsővárosi épület felújítása.


Az új központban megtörtént a helyiségek felszerelése, és felállt a szociális szakemberekből álló munkatársi csapat is, ahol elsőként pszichiátriai betegek nappali intézményével bővül a város ellátórendszere, a tervek szerint pedig később rászoruló családokat segítő közösségi és fejlesztő tevékenységek is indulnak. A Kallómalom út 88. szám alatt megnyílt új központ célkitűzéseiről, szolgáltatásairól és a jövőbeni tervekről hivatalos megnyitó sajtótájékoztatón számoltak be november 7-én.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: az elmúlt években több alkalommal is felmerült az igény, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központot nyisson Egerben. Az intézmény a város és a térség szociális problémáinak olyan újonnan meghatározott irányokkal történő enyhítését tűzte ki célul, amelyek kiegészítik a város szociális ellátórendszerének eddigi szolgáltatásait. A központ egyrészt pszichiátriai betegek számára fog különféle segítő szolgáltatásokat nyújtani, másrészt bekapcsolódik a városrész mindennapi életébe, és közösségi programokon keresztül fogja támogatni a hátrányos helyzetű családokat.


Fekete Dániel / MÖS
Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete köszönet mondott Eger városának, illetve vezetőinek, hogy befogadtak az Ökumenikus Segélyszervezet intézményét. Mint elmondta, jószolgálati nagykövetként számos alkalommal volt már jelen egy-egy új központ indulásakor, s a következő időszakban végignézhette, hogyan bővül az intézmény újabb és újabb programokkal, szolgáltatásokkal, hogy épül helyben is erős közösség a segélyszervezet célkitűzései köré. Lévai Anikó azzal biztatott, hogy erre számíthatnak itt Egerben is. Ehhez a fejlődéshez, közösségépítéshez kérte a jelenlévők támogató együttműködését, hogy az összefogás erejével itt is egyre többeknek és egyre több szolgáltatással tudjanak segítő kezet nyújtani az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. (A teljes köszöntőbeszéd a cikk végén olvasható.)

A rendezvényen jelen volt Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott, aki köszönetet mondott az önkormányzat és a segélyszervezet kiváló együttműködéséért, melynek köszönhetően megnyílhatott az Ökumenikus Segélyszervezet első Heves megyei központja. Köszöntőjében az kívánta, hogy az első lépések után is, mindvégig koronázza siker a közös törekvéseket.

Habis László, Eger polgármestere beszédében örömét fejezte ki, hogy az országos viszonylatban emblematikus szakmaisággal és emberséggel fémjelezett Ökumenikus Segélyszervezet megjelenésével teljessé vált a város szociális szolgáltatási köre.


Fekete Dániel / MÖS


Az Eger MJV Önkormányzata által 17 millió forintért felújított épületben egy 90 fős, pszichiátriai betegek nappali intézményének működtetését kezdi meg az az Ökumenikus Segélyszervezet. A feladatellátási szerződés keretében nyújtott szolgáltatáshoz minden működési engedély megvan, az ellátás működési költségeinek biztosítása nagy részben állami normatív támogatásból valósul meg.

A szakellátást elsősorban olyan önellátásra képes pszichiátriai betegek és hozzátartozóik vehetik igénybe, akiknek orvosi kezelésük mellett javasolt az ilyen jellegű kiegészítő gondozás igénybevétele. Mivel ezen betegek számára kifejezetten fontos a közösséghez tartozás, az Ökumenikus Segélyszervezet olyan napközbeni és hétvégi programokat szervez, melyekbe minél többen bekapcsolódhatnak, tartalmasan tölthetik el a szabadidejüket, és közben megoszthatják problémáikat is. Az olvasóklub, filmklub, kreatívműhely és például kirándulás közösségi programok szervezése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet többek között egyéni és csoportos tanácsadásokat, de például tisztálkodási és mosási lehetőséget is biztosít az ellátottak számára.

A szakellátás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet Egri Szociális és Fejlesztő Központja lehetőséget kíván biztosítani a lakótelepen élő családok számára is, hogy különböző közösségi programokba bekapcsolódhassanak. Ezen szolgáltatásokkal a segélyszervezet egyúttal a helyi közösséget építve szeretné bevonni családokat a problémák, nehézségek együttes megoldásába.

* * *

Lévai Anikó köszöntőbeszéde:

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Márai Sándor szerint Eger az a város, ahová nem elég megérkezni, hazaérkezni is lehet. Örömmel mondhatom, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet hazaérkezett Egerbe.

Hazaérkeztünk azért, mert új otthonra leltünk. Itt, a Kállómalom utcában a segélyszervezet olyan épületet kapott, amely mind felszereltségében, mint elhelyezkedésében ideális helye lesz az új fejlesztő otthonunknak. Egy olyan otthonnak, ahol segítséget nyújthatunk most már az Egerben és környékén nehéz helyzetben élő, vagy átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családoknak, gyermekeknek.

Hazaérkeztünk azért is, mert tárt kapukkal vártak, szívesen fogadtak. A ma átadásra kerülő épület a város vezetésével való szoros együttműködés eredményeként nyílhat meg. Köszönet illeti a város vezetését, hogy támogatták, segítették az új központ megnyitását, azt, hogy ma itt ünnepelhetünk együtt, Önökkel.

Hazaérkeztünk, így újabb helyszínen van lehetőségünk ételt, otthont és esélyt adni a rászorulóknak. Már számos helyen vagyunk otthon az országban, sok központ átadásán volt szerencsém személyesen is ott lenni, majd látni, ahogy évről-évre fejlődik, bővül egy-egy intézményünk. A Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként ígérhetem, hogy valóban otthonunknak tekintjük majd ezt a központot azért, hogy otthona lehessen másoknak.

Ideális az lenne, ha nem lenne szükség a munkánkra, ha azt mondhatnánk, hogy nem kell több szociális és fejlesztő központot átadnunk. De amíg ez nem így van, amíg szükség van ezekre az otthonokra, addig szükség van az Önök, a partnereink együttműködésére. Hiszen mint mindig, ez a mai épület is az Önök rendkívüli összefogásával nyílik ma meg. Ma még csak egy épület, de hamarosan, ahogy a többi fejlesztő központunknál láthattuk, e köré az épület köré is egy közösség épül majd, egy közösség, amely egyre bővülő szolgáltatásokat, egyre több lehetőséget kínál majd. És ez teszi majd ezt az épületet igazi otthonná. Hogy hazaérkezhessenek sokan ide, Egerbe.

Kövessen

Megosztás