Energiapolitika / Csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud meg megfelelni a fenntarthatósági és biztonsági követelményeknek
Megosztás

Csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud meg megfelelni a fenntarthatósági és biztonsági követelményeknek

Brüsszel, 2024. március 21., csütörtök (MTI) – Nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján csütörtökön.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a jelentkező kihívások különösen kiemelték a biztonságos energiaellátás fontosságát.

„A kérdés nyilvánvaló: miként tudunk nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon. A válasz egyértelmű: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni ezeknek a követelményeknek” -fogalmazott.

Elmondta, Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, biztonságot nyújtva az ország energiaellátásának. A magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva Magyarország nem csak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos-ellátásban. Tájékoztatása szerint egy 2400 megawatt kapacitás fog csatlakozni a hálózathoz a következő évtized elején.

„Ez fogja lehetővé tenni számunkra 3,5 milliárd köbméter gáz behozatalának elkerülését éves szinten, valamint hozzájárul az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás 17 millió tonnás csökkentéséhez. Ez ötszöröse a teljes magyar szállítási szektor kibocsátásának, és háromszor akkora, mint amennyit a magyar erdők le tudnak bontani” – fogalmazott.

Szavai szerint „örömmel nyugtázzuk”, hogy tekintet nélkül a geopolitikai nehézségekre, továbbra is széleskörű nemzetközi szakmai és tudományos együttműködések léteznek a nukleáris energia területén, miközben Oroszország az elmúlt évben az Egyesült Államok elsőszámú uránium-szállítójává vált, valamint számos amerikai, német, francia svéd, svájci és még osztrák alvállalkozók is dolgoznak együtt orosz vállalkozókkal „a mi nukleáris bővítési projektünkön” – mondta.

„Mindannyiunk érdeke a nukleáris energia túszul ejtésének megelőzése a geopolitikai konfliktusoktól, a képmutatástól és az ideológiai vitáktól” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: „engedjék meg ezért nekem, hogy köszönetet mondjak önöknek, amiért beavatkoztak az európai uniós bíróságon zajló, a mi nukleáris befektésünket érintő ügybe, szavatolva a nukleáris fűtőanyag biztonságos szállítását a már létező atomerőművünkbe”.

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva megismételte: az energia ügye nagyon gyakran esik az ideológiai megközelítés túszává.

„Ez rossz, ugyanis az energia se nem ideológiai, sem geopolitikai kérdés. A nukleáris energiát ki akarjuk menteni ebből a csapdából” – fogalmazott.

Kijelentette továbbá: az atomenergia az egyetlen olyan energiaforrás, mely nem veszélyes a környezetszennyezés szempontjából, ugyanakkor nagy mennyiség előállítására képes. Magyarország ezért messzemenőkig támogatja – tette hozzá Orbán Viktor.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek