- miniszterelnok.hu - https://miniszterelnok.hu/az-elfogadott-zaronyilatkozat-szerint-nem-kell-kotelezo-jelleggel-migransokat-befogadni/ -

Az elfogadott zárónyilatkozat szerint nem kell kötelező jelleggel migránsokat befogadni

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni – erősítette meg a kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia – nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

A magyar szempontokat sikerült érvényesíteni

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között – közölte a miniszterelnök.

Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól – tájékoztatott a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 millió eurós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.