Megosztás

„Adjon Isten minden jót!”

„Adjon Isten minden jót!”

Őseink szokásai, tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe. Az MTVA és a Hagyományok Háza kétfelvonásos előadással köszöntötte az új esztendőt a MÜPÁ-ban, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait. Az est fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, a vendégei sorában pedig ott ül Lévai Anikó is.
„A reménység öröme szállotta meg az embereket, s kisöpörte szívükből az esztendő gondjait. Csak éneket termett a száj vagy jó szót. A vérből sem hullott indulat azon az este, hanem megnyugodva csörgedezett a vér, akár Betlehemben a patak, minek a vizéből szelíden ittak a csordapásztorok gazdátlan juhai.”

Tamási Áron ezen sorait választották mottóul a műsor alkotói, Mihályi Gábor rendező és Berecz András, a műsor szerkesztője és házigazdája. A szokásanyag, amelyből merítettek az előadáshoz rendkívül gazdag volt, a moldvai „urálástól” a dunántúli regölésig. Az új év szerencsés elindításában segítségükre volt a Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttes és a Jászság Népi Együttes, a néphagyomány mesterei szerte a Kárpát-medencéből, és a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadjának résztvevői, győztesei, köztük a közönség kedvence, a fiatal csángó tanító, Vaszi Levente is. Világhírű énekesnőnk, Sebestyén Márta, valamint Herczku Ágnes is együtt énekelt a fiatalokkal Pál István Szalonna és zenekara kíséretével. A fergeteges koncert háttérvetítését Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész válogatta saját képeiből.

A műsort szerkesztő Berecz András szerint lenyűgöző, hogy a karácsonytól vízkeresztig tartó újesztendei ünnepkör népszokásai, játékos varázslatai hányféleképpen kívánnak hosszú életet, friss egészséget embernek, jószágnak egyaránt, s hogy az ember „az Úristentől hányféleképp tud kérni, könyörögve, sírva, játszva-pajtáskodva, alakoskodva is. A hagyományos faluközösségek is a Teremtőhöz bő termésért, a betegségek távoltartásáért ezer leleménnyel fordultak. Ezeknek nagy része évszázadokig – tiltás alatt is – virágzott. Sokszor éppen ez a tiltás és a vele járó rejtőzés tette akaratlanul is költőivé őket. Tán még a rejtőzésnél is jobban az ártó szellemekkel, a rontásokkal, ördöggel vívott harc, melyben a bukott angyal harcmodorát felvéve a szavaknak burkolt értelmet kellett adni.

Csíkcsicsóban a karácsonyi ünnepkör egyik jeles állomásánál, az aprószentek megünneplésénél a csodálatos bajelhárító vesszőt csípős tormának, a csapkodni alkalmas felületet disznófejnek hívják. Ahogy húson a torma csak javítani tud, úgy a vesszőzés is az emberen. Rejtőzködés, lelemény, tréfa és szépség szaladnak itt össze. Az Újév köszöntőben a magyar táncok dalok, zenék ilyen játékok keretében jelentek meg. A dal és a tánc azon az estén maga is jókívánság, varázslat részévé vált. A műsor szerkesztője szerint „példánk a betlehemes játékok egyik pásztora, aki a Megváltónak, ajándékképpen, egy szép táncot jár el. Újesztendei műsorunk jelképes szereplői a gyermekek, a Fölszállott a Páva vetélkedő legjobbjai. Énekükben, táncukban megújulni tudó régi műveltségünk mutatja meg magát.”

Kövessen

Megosztás