A családbarát sajtó ünnepe

Idén az Operaház hamarosan megnyíló új játszóhelyén, a kőbányai Eiffel Műhelyházban adták át a 2019-es Média a Családért-díjakat a nyertes újságíróknak.


A díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin. A díjátadó gála házigazdái Szám Kati, a Képmás főszerkesztője, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója voltak.

 

„Azért vagyunk ma itt, hogy a médiát ünnepeljük. Nem a legerősebben harsogó, a botrányt híresztelő és a sztárok csillámporától látványos médiát, hanem azt, amely az emberért, a családokért van. Az újságírókat, akik 2019-ben a családokért dolgoztak. A családbarát sajtó ünnepe a mai” – hangzott el Szám Kati köszöntőjében.

„Vannak, akik úgy gondolják, hogy a család egy leáldozóban lévő műfaj, egy „old school” modell és helyettesíthető mással – fogalmazott köszöntőbeszédében Lévai Anikó. – Ahogy a közös, beszélgetős vacsorát le lehet cserélni TV előtt elfogyasztott, mikróban elmelegített pizzára, vagy, ahogy a barátokat Facebookra, úgy a családot is le lehet cserélni instant kapcsolatokra. Mi tudjuk, hogy nem lehet, mert annak az eredménye a madáchi falanszter: a semmi, a légüres, érzelmek nélküli tér, a monodráma, az egyedüllét.”

A Média a Családért Alapítvány tizennegyedik alkalommal tünteti ki a családbarát témával foglalkozó újságírókat, és Lévai Anikó szerint ezzel egy olyan missziós tevékenységet végez, amely szilárd állasfoglalás a család, a házasság és a gyermekvállalás mellett.

„A média korunk legerőteljesebb véleményformáló eszköze, mely az okoseszközök térhódításával szinte korlátlan lehetőségekre tett szert és bekerült magánéletünk legrejtettebb zugaiba is. A médiát kizárni az életünkből nem tudjuk, viszont formálni igen, s ez feladatunk és felelősségünk is, hogy hozzáadjunk valamit jót, valami értékeset, mely visszahat a közgondolkodásra és ezáltal pozitív irányba formálja jövőnket” – mondta, majd hozzáfűzte: a díjra jelölt újságírók gondolataikkal azt a jót és értékeset testesítik meg, amelyre a média világában mindannyiunknak szüksége van. Ők egyszerre szólnak az eszünkhöz és a szívünkhöz. Olyan dolgokat mondanak ki, amelyekről beszélni kell, hogy aztán együtt gondolkodhassunk a megoldáson.

„A családnak nincs alternatívája. A család az emberi élet, boldogság, siker meghatározó tényezője. A családok valódi csodája, hogy nem egyszerűek és nem mindig tökéletesek. A Média a Családért-díj a valódi családok történeteit ismeri el” – mondta dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

Idén az 1 millió forintra emelt Média a Családért-díjat Zirig Árpád vehette át a „Csak az reszel neked almát, aki szeret” című írásáért, amely a Magyar Konyha magazinban jelent meg. A Külhoni Média a Családért-díjat B. Vida Júlia kapta a Ma7 médiacsalád oldalán megjelent „Hanna és Kincső az első pillanattól a családunkhoz tartozik” című írásáért. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztője kapta a „Családok, történetek” című sorozatban elhangzott műsoráért, amely az örökbefogadásról szólt.

 

A közönségszavazás magyarországi győztese Zubor Rozália lett a Famiily.hu-n megjelent a „»Fel is kell őket ám nevelni!« – állították meg az utcán az 5 gyermekes Vivient, aki pedig még egy hatodikra is igent mondana” című írásáért. A határon túli jelöltek közül Péter Beáta kapta a legtöbb szavazatot a liget.ro honlapon megjelent, „Naponta megélni a népi kultúrát” című cikkéért.

A különdíjat átadó dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős államtitkár-helyettes úgy látja, hogy kiemelten fontos a családbarát közgondolkodás és a generációk közötti összefogás, és ehhez elengedhetetlen, hogy olyan sajtótermékek szülessenek, amelyek nemcsak tudósítanak, hanem elgondolkodtatnak, értéket közvetítenek, formálnak, új irányokat mutatnak, és visszaadják a hitet ahhoz, hogy a család olyan erőforrás, amelyre hosszú távon is lehet támaszkodni.

Kövessen

Megosztás