Megosztás

Még öt nehéz napot kell átvészelni

Budapest, 2024. szeptember 21., szombat (MTI) – Még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben, hogy az ország fellélegezhessen; a mai napon túl leszünk a Duna tetőzésén Budapesten, délután már a Budapest alatti településekre fordíthatjuk minden figyelmünket – mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten.

„A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen.

Közölte: az árvízi védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, ez már csak egy kilométerrel több, mint a megelőző napon, ami jól jelzi, hogy „túljutottunk a közepén”.

Hangsúlyozta: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján. A vízállás a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál 29 centivel volt alacsonyabb, mint a valaha mért legnagyobb vízszint, Nagybajcsnál a Dunán 50 cm-rel, Komáromnál 55 cm-rel, Esztergomban 61 cm-rel, Vácnál 55 cm-rel maradt a tetőzés a 2013-as szint alatt, Budapesten pedig várhatóan 59 cm-rel lesz alacsonyabb a vízállás – részletezte.

Kiemelte: a Szigetközben nagyjából már egy métert apadt a víz, jelenleg Vácon van a legmagasabb vízállás, és ez megérkezik hamarosan Budapestre, ahol a szombati napon túl lesznek a tetőzésen, és délután már a főváros alatti településekre fordíthatják minden figyelmüket. Jelezte, hogy Budapesten a rakpart felszabadulása a jövő hét elején várható, egy vagy két nappal korábban, mint előzőleg remélték.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy beszélt reggel az operatív törzs értekezletén a főpolgármesterrel, úgy látja, ő is és a budapesti védekezés is jó állapotban van. Az együttműködés is rendben van, nem azonosítottak egyetlen olyan pontot sem, ahol nehézség adódott volna, a budapesti és állami védekezés összehangoltan működik. Vannak nehéz szakaszok, mint a római part, de a védelmi vonalakat kijelölték, ezek megerősítése rendben van. Összegzése szerint a főváros és az állam védelmi rendszere együtt képes volt megvédeni Budapestet.

A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás. Könnyen előfordulhat – tette hozzá, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

Orbán Viktor emellett azt kérte mindenkitől, hogy ne menjenek ki megnézni a Duna-partra a tetőzést, mert ezzel hátráltatják a védekezési munkát, vagy olyan megfigyelőpontot válasszanak, ahol nem akadályozzák az esetlegesen szükséges beavatkozást.

Ismertetése szerint az árvízi védekezésben a korábbi 6149 fővel szemben, pénteken már csak 5344-en vettek részt a hivatalos állományból. A vízügyből további 170 főt mozgósítottak, a polgárőrök száma pedig 317-ről 574-re nőtt, viszont az 1469 katonából most már csak 900 főre van szükség – közölte, jelezve, hogy a Duna déli szakaszán készenlétbe helyeztek katonai egységeket.

Elmondta, hogy a polgármesterek jelentése alapján pénteken 2753 fő dolgozott önkéntesként, most pedig 1286 fő. Értékelése szerint ez elegendő, mert a homokzsákokat már megtöltötték és nagy részüket ki is helyezték, most már inkább a megfigyelőszolgálat és járőrözés a feladat.

Közölte: az önkormányzati védekezés kiemelt helyszíneinek a számát meg kellett növelni, ez azonban nem jelenti, hogy ezek az önkormányzatok közvetlen veszélyben lennének, csak „nagyobb figyelmet igényelnek”. Ennek megfelelően további homokzsákokat halmoztak föl, így péntekhez képest mintegy 30 ezerrel több, összesen ⁣ 
⁣1 893 100 homokzsák van.

Szólt arról: pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés „gerincét adó töltés”, búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést. Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült – ahogy a vizesek mondják – „elfognunk” – ismertette. Kismarosnál „rendben vagyunk”, az éjjel-nappali figyelőszolgálat biztosított – jegyezte meg.

A következő időszak kiemelt figyelmet igénylő helyszínei már a Budapest alatti települések – mondta Ercsit, Kisapostagot, Dunaföldvárt és Paksot említve, jelezve, hogy mindenhol 100 százalékos a készültség. Ercsiben 262 méter hosszan védekeznek és 10 400 homokzsákot helyeztek ki, Kisapostagnál nyúlgátat kellett építeni, amihez 5000 homokzsákot használtak fel, Dunaföldváron a gát megerősítéséhez 2500 homokzsákot használtak fel az önkéntesek és a vízügyesek. Paksra mindig figyelni kell, de ott a védművek különösen jó állapotban vannak – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mennyit kaphat az Európai Bizottság által, az árvíz sújtotta Közép-Európa megsegítésére biztosított 10 milliárd euróból, Orbán Viktor úgy reagált: a magyarok történelmi tapasztalata, hogy ha baj van, csak magunkra számíthatunk. Hangsúlyozta: bár meg kell várni a következő néhány napot, de úgy látja, hogy ez most is sikerült, helyt álltunk, megvédtük az országot.

„Aztán, hogy valaki valamikor valahonnan – egy Ursula nevű hölgy, Európai Bizottság – küld-e nekünk pénzt vagy segítséget, az olyan, mint a kutya vacsorája, ha láttuk, hisszük. (…) Ha jön pénz, jön, ha nem jön, nem jön, megvagyunk mi anélkül is” – fogalmazott. Hozzátette: minden segítséget szívesen fogadnak, de nem javasolja, hogy „valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk”.

Emlékeztetett: a határvédelemre is elköltött Magyarország 2 milliárd eurót, védi Európát, de az EU erre pénzt nem ad.

Orbán Viktor miniszterelnök kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a védműveket megerősítették és nagyobb kár nélkül fogják az árvizet lehozni. Azt tartja győzelemnek, hogy ha a hagyományosan veszélyeztetett szakaszon – Budapest és az északi területeken – már nemcsak levonult az árvíz, hanem 2-3 nappal túl vannak rajta és a lassú apadás azzal biztat, hogy nagyobb baleset nem történhet, „akkor megnyugodhatunk”.

Hozzátette: a déli szakasz védettebbnek tekinthető, a régi nagy árvizek után nagyon komoly védműveket építettek ki. Baján kell a legvégén észnél lenni, ott szokott nehézség adódni, de mint mondta, azt is meg fogják oldani. A védekezés tetőpontja Baján hétfőn lesz, a veszélyes szakaszra jövő hét szerda-csütörtökön lehet azt mondani, túl vannak a nehezén – közölte.

A szomszédos országokkal történő összevetésre azt mondta, nem lenne méltányos, ott halottak vannak, megbénul az élet, komoly bajok vannak. A baj onnan jön, ott történnek a nagy esőzések, nekik kevesebb idejük van reagálni, mint nekünk. Mi látjuk mi esik le, jobban fel tudunk készülni, több időnk van – mutatott rá.

Magyar Péternek, a Tisza Párt elnökének előző napi posztjára az önkéntesek számáról úgy reagált: rosszízű vitákat védekezés idején nem javasol, ehelyett összpontosítsanak a munkára. Minél több az önkéntes, annál jobb – fogalmazott, hozzátéve: nekik van egy rendszerük, amin keresztül összegyűjtik ezt az információt, a védelmi bizottságok nyilvántartásba veszik a jelentkezőket és az operatív törzs minden reggel ezt a területet is áttekinti, ő ebből dolgozik.

Ez mindenkinek az országa, és amit tud, ilyenkor tegyen meg az állam, az önkormányzat és az önkéntesek is. Mindenkinek köszönik a munkáját. A várható költségekről elmondta, 2013-ban az összes bekerülési összeg 19,6 milliárd forint volt, egyelőre jóval ezalatt vannak.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek