Megosztás

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával folytatott tárgyalását követően

Én is tisztelettel köszöntöm Önöket, Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a NATO főtitkárát, a mi főtitkárunkat, akinek Magyarországon közismert okokból magas reputációja van. Örülök annak, hogy az ő főtitkársága időszakában a NATO és Magyarország közötti együttműködés megerősödött. Ebben mindig készséges partnerünk volt a főtitkár úr, akinek ezúton is szeretném ezt a munkát megköszönni.

Áttekintettük a NATO és Magyarország viszonyát ezen a mai napon. Fölidéztem a főtitkár úrnak, hogy Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak. Jelen pillanatban 1.300 magyar katona vesz részt NATO-műveletek keretében. 1.300 magyar katona. Mi azon nem túl nagyszámú ország közé tartozunk a NATO-tagok között, akik teljesítik az összes vállalt kötelezettségüket, tehát a katonai kiadásaink, a védelmi kiadásaink meghaladják a 2 százalékát a nemzeti összterméknek, és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven elérjük, illetve meghaladjuk. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia esetében és időről időre a Baltikumban is. És mi vagyunk a NATO összekötő nagykövetség fontos közép-ázsiai és afrikai országok felé. Ezek azok a hozzájárulások, amikkel Magyarország a NATO-t erősíteni tudja. Ezeket a vállalásainkat, Főtitkár úr, a jövőben is teljesíteni fogjuk.

A megbeszélések másik fontos témája az orosz–ukrán háború volt. Ott közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ebből a háborús helyzetből a legrövidebb úton eljutni a békéhez, erre más válaszokat ad Magyarország, és más válaszokat adnak a többiek. Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a főtitkár úrnak, tehát minden NATO körben kifejthettük az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket, azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó, ésszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések. Amire a mai tárgyaláson összpontosítottunk, az, és azt kértem a főtitkár úrtól, hogy ezt tegye világossá, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár úr, és így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van, különös tekintettel arra, hogy a néhány nappal ezelőtti európai parlamenti választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és a béke kérdése volt, és a magyar polgárok arra adtak mandátumot, azt a megbízását erősítették meg a magyar kormánynak, hogy Magyarország a NATO területén kívüli katonai akciókban, azon kívül fönnálló háborúban ne vegyen részt, Magyarország a békéhez vezető, saját belátása szerinti legrövidebb utat kövesse.

Köszönöm szépen a főtitkár úrnak, hogy a mai látogatás megtörténhetett. Köszönöm a tárgyalást! És köszönöm azokat a döntéseket, amelyeket ismertetett velünk!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek