- miniszterelnok.hu - https://miniszterelnok.hu/szemelyesen-mondott-koszonetet-levai-aniko-a-segelyszervezet-munkatarsainak/ -

Személyesen mondott köszönetet Lévai Anikó a segélyszervezet munkatársainak

Eger, Szendrő, Vizsoly, Boldogkőújfalu, Sátoraljaújhely, Olaszliszka, Miskolc, Szolnok, Gyula, Orosháza. Ezen tíz településeken járt Lévai Anikó, hogy személyesen találkozzon az Ökumenikus Segélyszervezet regionális központjainak helyi munkatársaival.

Fekete Daniel / MÖS

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett zajló találkozókon az elmúlt hónapok nehézségei és tapasztalatai mellett, egyes intézmények esetében már az újraindulás forgatókönyvei is szóba kerültek. A jószolgálati nagykövet amellett, hogy sokak köszönetét tolmácsolta az intézmények munkatársai felé, több helyszínen bekapcsolódott az adományátadásokba is.

Fekete Daniel / MÖS

Súlyosan érintette a járványhelyzet az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi intézményének működését. Bár a családok és gyerekek felzárkózását segítő közösségi programok minden nappali ellátást nyújtó intézményben felfüggesztésre kerültek, a munkatársak nem engedték el a környezetükben élő rászorulók kezét. A szociális szolgáltatások egy részénél a segítő munkát úgy szervezték át, hogy a kapcsolattartás ne igényeljen személyes találkozást, tehát a tanácsadások telefonon vagy online, az adományátadások pedig kontakt nélkül zajlanak.

Fekete Daniel / MÖS

Rendkívüli helyzettel és feladatokkal szembesültek a Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonai is. A 40 fős intézményekben a járványhelyzet miatt szigorú látogatási és kijárási tilalmat vezettek be a veszélyhelyzet idejére. A karantén szerű működésben csak a segélyszervezet munkatársai látogathatják a központot, az otthonokban élő családok alapellátáson felüli, teljes ellátását is a Segélyszervezetnek kell megoldani, ami jelentős forrásokat emészt föl. Az élelmezés mellett ugyanis meg kell oldani a tisztító és személyes higiéniai cikkek biztosítását, illetve a járvány elleni védekezés eszközeit is.

Fekete Daniel / MÖS

Ezen felül az intézmények munkatársai mindent megtesznek azért is, hogy a gyerekek részt tudjanak venni a digitális oktatásban, és hogy a tanuláson túl, biztosítsák a sport és a játék lehetőségét is, melyek segítenek feloldani, tompítani a bizonytalan ideig tartó bezártság okozta feszültségeket.

Fekete Daniel / MÖS

A Segélyszervezet hajléktalanokat segítő központjai teljes kapacitással működtek az elmúlt hetekben is, hiszen a leginkább rászorulók – akiknek nincs hol „otthon maradni” – a járványhelyzetben is ezekben az intézményeiben remélnek segítséget. A Segélyszervezet munkatársai mindennapi küzdelmet folytatnak, hogy higiéniás szerek biztosításával és folyamatos edukációval segítsék a megelőzést.

Fekete Daniel / MÖS

A látogatásokon részt vett Lehel László a Segélyszervezet vezetője is, aki kiemelte: az elmúlt két hónapban rendkívüli terhelés alatt dolgoztak a szociális munkások az intézményekben. Magas szintű szakmai tudás, elkötelezettség és kreativitás volt szükséges ahhoz, hogy központjaink ebben a példátlan időszakban is be tudják tölteni küldetésüket. Amellett, hogy ezt megköszönjük, már előre is kell néznünk, hiszen az élet „újraindulásával” majd ismét egy új, megváltozott helyzetben kell folytatnunk a munkát.

A szintén jelenlévő Rácsok Balázs, a Segélyszervezet szociális igazgatója arról beszélt, hogy a segélyszervezet megfogadta, hogy nem engedik el a rászorulók kezét a járvány alatt sem. Számos intézményük nem csak a korábbi ügyfelek támogatását tartotta fent a veszélyhelyzet alatt, hanem sok újabb rászoruló is a szervezethez fordult támogatásért.

A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait OTTHONRÓL is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással a www.segelyszervezet.hu oldalon és a 11705008-20464565 számlaszámon „koronavírus” megjelöléssel. A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.