Orbán Viktor sajtónyilatkozata Abdel Fattah el-Szíszivel, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökével történt tárgyalást követően

Köszönjük Szíszi elnök úrnak, hogy vendégül lát bennünket, és baráti látogatást tehetünk. Külön örömömre szolgál, hogy a baráti kapcsolatokon túl az elnök úrral testvéri kapcsolatokat is ápolhatok, amely mélyíti és erős gyökérzetet ad a két ország politikai és gazdasági együttműködésének. Ezért a személyes barátságért hálás vagyok. 95 év nagy idő, de kellő szerénységgel mondhatjuk azt, hogy a két ország közötti kapcsolatok ebben a 95 évben sosem voltak olyan jók, mint azokban az években, amióta az elnök úr áll Egyiptom élén. Nem tudom, hogy az egyiptomi közvélemény figyeli-e, de a modern politikának egy erős eleme a fluktuáció. Nincsenek stabil kapcsolatok, nincsenek hosszabb ideig hivatalban lévő vezetők. Most nekünk abban a szerencsében van részünk, hogy az elnök úr s jómagam hosszú évek óta vezethetjük az országainkat, és így ennek a kapcsolatnak, az egyiptomi–magyar kapcsolatnak stabil alapjai vannak. Hosszú évek vannak mögöttünk, és hosszú évekre tervezünk előre, és úgy érezzük, hogy még sok jót tehetünk a két nép barátsága érdekében.

Kedves Elnök Úr!

A nyilvánosság előtt is elmondom, hogy Magyarország nincs könnyű helyzetben. Sokkal veszélyesebb az élet ma Magyarországon, mint a megelőző években volt. Három veszélyforrással is küszködünk. Az orosz–ukrán háború fizikai közelségében van a mi hazánknak, és ha az a háború eszkalálódik, akkor az nagyon gyorsan elérheti Magyarországot is. Ezért Magyarország a békében érdekelt, és mindent meg fogunk tenni, hogy az eszkaláció kockázatát csökkentsük. Ezért vállaljuk a nyugati világon belüli vitákat is, és határozottan kiállunk a diplomáciai megoldás, a tűzszünet és a béketárgyalások mellett. Ez Magyarország, de Magyarországon túl egész Európa, sőt az általános emberi értékek érdeke is. És örülök, hogy ebben egyetértek az elnök úrral, mert minél többen beszélünk a béke hangján, annál nagyobb esély van arra, hogy előbb-utóbb ezt a konfliktust az eszkaláció helyett a megnyugvás állapotába vigyük el.

A második veszély, amivel szembe kell néznünk, az, hogy a háborús idők mindig blokkosítják a világgazdaságot. Ma is látok arra hajlamot, hogy az összekapcsolódás és a konnektivitás helyett valamifajta új blokkrendszer jöjjön létre a világpolitikában. Mi egy olyan ország vagyunk, amelyik ebben nem érdekelt. Tehát ha blokkosodás jön létre, ha Kelet és Nyugat megint blokkokként áll szemben egymással, ha nem lesz átjárás, ha nem lesz kereskedés, az Magyarország számára nagyon rossz hír lenne. Mi azt tanultuk meg a történelemből, hogyha blokkosodás van, akkor Közép-Európa és azon belül Magyarország mindig veszít. Úgyhogy nekünk egy nagy lehetőség, hogy az Egyiptommal fönntartott kapcsolatokon keresztül is dolgozzunk a blokkosodás ellen, és a konnektivitás érdekében lépjünk föl.

Kedves Vendéglátóim!

Magyarország különösen hálás Egyiptomnak a migráció kérdésében. Egy nagy téma, hogy mi lesz az emberiséggel, és meg tudják-e a népek tartani a saját hazájukat, vagy egy általános mozgással mindent megváltoztatnak. Mi azok közé tartozunk, akik nem akarjuk, hogy a világot hazátlan migránsok népesítsék be, akik elszakadnak a szülőföldjüktől, és mindenfajta konfliktusokat idéznek elő a nagyarányú népmozgásokkal. Ezért mi abban szeretnénk segíteni minden népnek, hogy a saját földjén tudjon boldogulni. Ehhez világosan állást kell foglalni az illegális migrációval szemben. És látjuk, hogy Európának van egy észak-afrikai védvonala, és ennek a legerősebb bástyája Egyiptom. Ha Egyiptom nem volna, és Egyiptom nem azt a politikát folytatná, amit, akkor Európa ma nyakig állna a bajban. Egyiptom stabilitása, az a munka, amit Egyiptom elvégez, a legszorosabb összefüggésben van Európa biztonságával, így a mi hazánk biztonságával is. Azért a munkáért, amit Önök elvégeznek, Európa köszönettel, tisztelettel és támogatással tartozik Egyiptomnak és az elnök úrnak is. Mi a magunk részéről mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy Egyiptom ezt a köszönetet, tiszteletet és támogatást megkapja.

Végezetül szeretném elmondani, hogy remek tárgyalásokat folytattunk kétoldalú kapcsolatok ügyében. Ma egy üzleti fórum is megtörténik itt, amelyen közösen vesznek részt egyiptomi és magyar cégek, 86 cég, ami jól mutatja, hogy egyre erősödik a két ország közötti kapcsolatrendszer. Örülök, hogy a nukleáris energiában is tudunk majd kialakítani együttműködést. Örülünk, hogy a magyar energiaellátás sérülékenységének – mert nekünk importból kell fedezni az energiánkat – orvoslásában is szerepe lehet Egyiptomnak, és LNG-gázt tudunk majd valamikor 2026 után Önöktől Magyarországra szállítani. És örülök annak, hogy van ipari együttműködés, és annak is örülök, hogy nem egyszerűen el fogunk adni Önöknek ipari termékeket, hanem hogy ide tudunk jönni, egyiptomi–magyar vegyesvállalatokat tudunk létrehozni, és magas minőségű termékeket tudunk majd közösen előállítani. Ez az együttműködésnek egy magasabb színvonala, mint ahol eddig álltunk. És végül örülünk annak, hogy Önök elküldik a fiaikat és a lányaikat tanulni Magyarországra. Örülünk, hogy minden évben tudunk fogadni 200 egyiptomi diákot, mert végül is ők lesznek majd azok, akik majd utánunk ezt a nagyszerű kapcsolatot, amelyet a két ország között sikerült kiépítenünk, tovább fogják majd vinni. Összességében azt mondhatom, hogy amit ma elvégezhettünk, azt a munkát az elnök úrral el is végeztük.

Köszönöm szépen a tárgyalások és az együttműködés lehetőségét!

Kövessen

Megosztás