Beszédek / Orbán Viktor napirend előtti felszólalása
Megosztás

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!

Sűrű nap áll előttünk. A mai napon elfogadjuk az elnök asszony lemondását, megválasztjuk az új köztársasági elnököt, és jóváhagyjuk Svédország NATO-csatlakozását is.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm. Az elnök asszony lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni: el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt. Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. A gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez. Az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni. Nincs kibúvó, nincs kedvezmény, nincs feltételes szabadság, nincs kegyelem. Aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, annak nincs mentsége, és nem számíthat kegyelemre Magyarországon. Úgy tűnik, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, ezért a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. Ezért fontos a hatályban lévő szabályok áttekintése, ideértve az alkotmány nyújtotta garanciákat is. A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető – semmilyen indokkal. Magyarországon ez a kapu nincs bezárva. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy kezdjünk hozzá. A bíróságokat pedig tisztelettel arra kérem, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg döntéseiket. A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel. Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? Ennek a végére kell járni! Ezért vizsgálatot rendeltem el, amely minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik. Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie. A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények mindenkit felzaklatnak, erős indulatokat váltanak ki belőlünk, hiszen mindannyian azonnal a saját gyermekeinkre gondolunk. Ezért joggal várjuk el a hatóságoktól, hogy a legteljesebb és legalaposabb vizsgálatokat végezzék el.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Ma egy napon dönthetünk az elnök asszony lemondásáról és az új elnök megválasztásáról. Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében. Elvégre ezért választottak meg bennünket az emberek. Ennek a kötelességünknek úgy tudunk eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztjuk. Köszönöm a Fidesz és a KDNP frakcióknak, hogy ennek szellemében jártak el, s ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára. Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély. Az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, s ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége. Az Alkotmánybíróság elnökének köszönöm, hogy elvállalta a felkérést, képviselőtársaimat pedig arra kérem, hogy támogassák őt.

Tisztelt Országgyűlés!

Magyarország kormánya a képviselők elé terjesztette Svédország NATO-csatlakozását. Támogatjuk, hogy a csatlakozás megtörténjen. A NATO védelmi szövetség. Arra szövetkezünk, hogy külső támadás esetén kölcsönösen megvédjük egymást. Nincs ennél súlyosabb kötelezettségvállalás. Éppen ezért fontos, mielőtt beengedünk egy új tagot ebbe a szövetségbe, először rendezzük a vitáinkat. Hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal. A vitáink rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet. Magyarország szuverén ország, nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről. Magyarország és Svédország két, hosszú múlttal rendelkező ország Európában. Tudjuk, hogyan rendezzük a vitás ügyeinket, mások kéretlen gyámságára, erőszakos, ráadásul tiszteletlen beavatkozására nincs szükségünk. Ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak. A svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradnak és lesznek is véleménykülönbségek, hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik. Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök úrral a két ország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat is tető alá hoztunk. Ezek erősítik mindkét ország biztonságát. Katonai és hadiipari együttműködés eddig is volt a két ország között, ezt még az első kormányom idején indítottuk el, számos NATO-tagállam ellenzése mellett, mert akkor Svédország még semleges ország volt. Ezt erősítettük meg és bővítettük ki most. Magyarország légvédelmi és légi támadó képességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják. A vadászgépekről szóló korábbi szerződést meghosszabbítjuk, és négy új vadászgépet vásárolunk. Ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására a saját nemzeti hadrendünkben tartott vadászgépekkel. A légvédelmi rendszerhez logisztikai szolgáltatások kapcsolódnak, ezt a szerződést is meghosszabbítottuk, és kiterjesztettük a kiképzésre is. Továbbá megállapodtunk arról, hogy a NATO-nyelvezetben kiválóságinak nevezett kutatóközpont nyit a svéd hadiipari vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, magyarul megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is. A svéd–magyar hadipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát, így kérem képviselőtársaimat, a mai napon szavazzák meg a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló országgyűlési határozatot.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Magyarország védelmi képességeit azért is indokolt megerősítenünk, mert a szomszédunkban borzalmas háború zajlik – immár két éve. Két éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. Két éve tart az öldöklés és a pusztítás. Százezrek haltak meg, milliók menekültek el a szülőföldjükről, a pusztítás mértéke felfoghatatlan. Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel. Segítséget nyújtunk Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában. A magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatjuk a földönfutóvá és menekültté tett milliókat. Hozzájárulunk Ukrajna energiaellátásához, illetve annak újjáépítéséhez.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Mi, magyarok kezdettől fogva tudjuk és mondjuk: ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki. Magyarország ezért a háború évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, erre hívja fel a harcoló feleket, és erre biztatjuk a háborút támogató európai uniós és NATO-szövetségeseinket is. Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni. Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is. Tűzszünetért és békéért fogunk dolgozni a nemzetközi politikában, mert csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Az Országgyűlés legutóbbi ülése óta számos fontos döntést hozott a kormány. Önök ezeket az intézkedéseket ismerik, az otthonteremtési támogatás kibővítésétől a béremeléseken keresztül a zöldenergia-termelés és -tárolás fejlesztéséig. Kérem Önöket, hogy ezek ismertetésétől a sűrű nap miatt tekintsenek el, adódik még erre lehetőség bőségesen a későbbiekben.

Figyelmüket megköszönöm. Az előttünk álló ülésszak munkájához mindannyiuknak sok sikert kívánok!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek