Orbán Viktor
Megosztás

Orbán Viktor Kína és a világ legnagyobb bankjának elnökével tárgyalt

Budapest, 2023. október 18., szerda (MTI) – Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezetőjével, Csen Sze-Csinggel folytatott megbeszélést Pekingben; az ICBC a világ legnagyobb mérlegfőösszegével rendelkező bankja, Kínában a legnagyobb tőkeerejű pénzintézet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, ismertetve a feleknek a tárgyalás után kiadott közös sajtóközleményét.

A dokumentum szerint a magyar miniszterelnök és kísérete felkereste az ICBC-t, ahol az igazgatótanács elnökével az Egy övezet, egy út kezdeményezésben folytatott magas szintű együttműködésről egyeztetett. A közlemény felidézi, hogy a ICBC megállapodást írt alá a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, melyben az együttműködés elmélyítéséről egyeztek meg a jüankötvény-kibocsátás, a nemzetközi jüanalapú elszámolás, a befektetések, a finanszírozás, az infrastruktúraépítés, a zöld finanszírozás, a pénzügyi technológiák és a nemzetközi on-line kereskedelem területén és egyéb kérdésekben.

A közlemény szerint a magyar kormányfő elismerte az ICBC szerepét a magyar gazdaság és kereskedelem bővülésében és a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatokban. Orbán Viktor ismertette a magyar gazdaság növekedését, és a kormány terveit a versenyelőnnyel rendelkező iparágak és a Magyarországon befektető kínai vállalatok támogatására. Emellett bátorította, hogy még több kínai vállalat fektessen be Magyarországon, és kifejezte, hogy számít az ICBC együttműködésére az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében.

Fotó: Fischer Zoltán

„Kína és Magyarország hű társak az Egy övezet, egy út kezdeményezésben” – jegyezte meg Csen, aki szerint a két ország barátsága nagy múltra tekint vissza, és minden téren nagy a további együttműködés lehetősége. Kifejtette, hogy az ICBC a múltbéli kiterjedt együttműködés és az állami vezetők megállapodása alapján a jövőben arra fogja használni a globális szolgáltatások terén megszerzett előnyét, hogy támogassa az Egy övezet, egy út kezdeményezés és a magyar nemzeti stratégia közötti szoros kapcsolatot, jobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson a magyar és a kelet-közép-európai piacon, továbbá hozzájáruljon a Kína és Magyarország közötti gazdasági, kereskedelmi és pragmatikus pénzügyi együttműködés eredményeihez.

A közlemény szerint az ICBC 49 országban 415 külföldi intézményt hozott létre, és közvetve 20 afrikai országban is jelen van. Felidézik, hogy az elmúlt évtizedben a bank jelentősen bővítette a kezdeményezésben részt vevő országok rendelkezésére álló pénzügyi csatornákat, s támogatta Kína globális nyitását. Megemlítik, hogy az ICBC vezette a kínai jegybank segítségével az Egy övezet, egy út bankári kerekasztalának létrehozását, amelyben már 71 országból 164 pénzintézet vesz részt. 2021-ben pedig az ICBC kezdeményezte a Kína-Európa Üzleti Tanács életre hívását.

Magyarországgal összefüggésben a közlemény megemlíti, hogy 2021-ben megállapodást írtak alá a magyar jegybankkal és az OTP-vel, Magyarország legjelentősebb pénzintézetével.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek