Beszédek / Orbán Viktor beszéde a XVI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Megosztás

Orbán Viktor beszéde a XVI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján

Jó napot kívánok! Tisztelt Diákok, Oktatók, Szülők! Hölgyeim és Uraim! A kamara tisztelt Elnöke és Alelnöke, a kormány jelenlévő Képviselői!

Tisztelettel köszöntöm mindannyiukat! Köszönöm, hogy meghívtak maguk közé, és újra itt lehetek Önökkel a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Mindig örömmel jövök, és otthon érzem magam Önök között. Ennek az lehet az oka, hogy van néhány tulajdonság, amely közös, illetve közös kell, hogy legyen a diákokban, az oktatókban és a miniszterelnökökben, elvégre az államvezetés is egy szakma, még pontosabban egy szakma is. Az első és talán legfontosabb közös tulajdonság a kíváncsiság. Az a képesség, amelynek segítségével egy-egy régi problémát mindig képesek vagyunk új nézőpontból megvizsgálni. A második tulajdonság a kreativitás, mert ha már látunk egy problémát, akkor ne menjünk el mellette, kezdjünk vele valamit, keressünk rá megoldást. A harmadik fontos tulajdonság a kitartás. E nélkül egy-egy nehézség vagy kudarc után félbehagynánk az egészet, de mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, amely nem adja magát könnyen vagy olcsón. És végül a negyedik fontos képesség az együttműködés, mert egyedül, család, tanárok, barátok és kollégák nélkül senki sem tud maradandót alkotni. Kérem, tisztelt Diákok, jegyezzék meg: kíváncsiság, kreativitás, kitartás és együttműködés. Ez a siker kulcsa!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat, az iskolarendszerünket. Persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta, de ne becsüljük alá se. A magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is. És ebben külön elismerés illeti a tanáraikat, akik időt és fáradságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját. Biztosan hallottak róla, hogy a hétvégén Magyarországra érkezik a pápa. Egyszer megkérdezték tőle, hogy mennyien dolgoznak a Vatikánban. Jókedve volt, és azt válaszolta, hogy körülbelül a fele. Ezt, kedves Diákok, mi nem engedhetjük meg magunknak. Csak akkor boldogul Magyarország, hogyha itt mindenki dolgozik, és mindenki jól dolgozik. Ha már a hétvégéről beszéltem, ne felejtsék el, akiben van erre hajlam, érdemes ebbe az irányba is gondolkodni, hogy végül is Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, és ez aligha véletlen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést. Úgy látom, hogy az oktatók, a tanulók és szüleik nyitottak a változásokra. Évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és javulnak a tanulmányi eredményeik. Tíz általános iskolát elvégző diákból ma már hat a szakképzésben folytatja a tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. És számomra ez a legfontosabb, ez az iskolarendszerünk igazi fokmérője. Aki tovább akar lépni, mint ahogy hallhatták a kereskedelmi és iparkamara elnökétől, az a technikusi szakképzettséggel együtt szerezhet középvezetői ismereteket is, az ötéves képzésben végzettek pedig jelentős előnyt élveznek a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén. Ez fontos és nagy eredménye a szakképzés rendszerének. A duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer. Végül is ez számít igazán, ez nyomja a legtöbbet a latba. Bizonyára Önök is találkoztak Márai Sándor nevével, aki sok megszívlelendő írást hagyott ránk. Az egyik regényében azt mondja, hogy mindig Nyugatra menj, és ne feledd soha, hogy Keletről jöttél. Ma már azt mondhatom Önöknek, hogy nem kell elmenniük, hiszen itthon, a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a nyugati és a keleti cégek a hazai, a magyar vállalkozásokkal. A magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és Önöknek is jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni. Ha körül is nézünk a nagyvilágban – ami jó dolog –, mindig érdemes hazajönni. Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád. Itt kell boldogulnod, csak itt van magyar jövő. Ennek jegyében köszönöm, hogy minden, a magyar szakképzésben tiszta szívvel és odaadóan dolgozó pedagógus, mentor, szakértő, munkatárs áldozatos munkát végzett az elmúlt években. Sok sikert kívánok a szakképzésben tanulóknak, tanáraiknak és családjaiknak!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek