- miniszterelnok.hu - https://miniszterelnok.hu/nemzeti-vagta-tizedszer/ -

Nemzeti Vágta, tizedszer

A magyar városok és falvak ünnepe – ezt jelenti mára a Nemzeti Vágta. Amellett, hogy feleleveníti a nemzeti lovas hagyományt, új tartalommal gazdagítja azt egy nagyszabású kulturális fesztivál keretén belül. A magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény. A Vágtára nevezett magyar települések lovai és lovasai egész éven át megmérkőznek egymással, és folyamatosan készülnek a vidéki selejtezőkre, előfutamokkal. Egyesek szerint ezen utóbbi események adják a Nemzeti Vágta sava-borsát, és a döntő a látványos befejezést, és az egész verseny segítséget jelent a lovassportok népszerűbbé tételére.

Az idei versenyen Petrik Tamás Füzér, Temerin, Baja és Debrecen lovasát utasította maga mögé a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán. A 2017 leggyorsabb lovasa címet elnyert csemői versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Lova, Vicces hátára győzelmi takarót terítettek. Másodikként futott be Kun Ferenc, Füzér lovasa, harmadikként pedig Nagy Arnold, Temerin versenyzője.

[1]

Miután Sipos Imre az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamán megvédte tavalyi bajnoki címét Vágta-történelmet írt a versenyszámban, hiszen a duplázás eddig csak neki sikerült. A délutáni nemzetközi futam döntőjének győztese Kína lovasa, Patö Pajier (Bate Bayier) lett. Másodikként Szerbia, harmadikként Suriname lovasa ért a célba. A negyedik, ötödik és hatodik helyen Magyarország, Üzbegisztán és Csehország versenyzője végzett. Összesen 12 ország, a döntőbe jutottakon kívül az Egyesült Államok, Törökország, Szlovénia, Mongólia, Szlovákia és Románia lovasa versenyzett a nemzetközi futamon.

A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen. A kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A kishuszár vágtán idén Viszus Viktória, Fülöpháza lovasa aratott győzelmet Fanni nevű pónilován.