Leányka Bisztró: szép, ízléses, barátságos

Átadták az Eszterházy Károly Egyetem éttermét, a Leányka Bisztrót, az országosan egyedülálló, több mint kétszáz napelemmel felszerelt aktív házat, amely március közepétől várja a vendégeket.


Az ünnepélyes megnyitón elsőként a házigazda, dr. Liptai Kálmán rektor köszöntötte a meghívott vendégeket, aki úgy fogalmazott: az új épületben is az Eszterházy-filozófia testesül meg. Köszönetet mondott azoknak, akik megálmodták és megvalósították a C*-ot, a Leányka Bisztrót. Mindenekelőtt azonban köszönetet mondott a budapesti Educatio kiállításon egyetemünket képviselő hallgatóknak és oktatóknak, akik szintén meghívást kaptak a bisztró átadójára.

Liptai Kálmán elmondta azt is: a C*-nak, vagyis az országosan egyedülálló, több mint kétszáz napelemmel felszerelt aktív háznak már több funkciója is van: étterem és oktatási tér is, hiszen a hallgatók tanulhatnak itt többek között informatikát, turizmust és vendéglátást is.

Habis László, a megyeszékhely polgármestere úgy fogalmazott: nagyszerű csapatmunka, kitűnő emberi teljesítmény áll az épület létrejötte mögött. Kiemelte: az egyetem és a város között még sosem volt ilyen gazdag és tartalmas együttműködés, mint ami az utóbbi éveket jellemzi.

Az átadó díszvendége volt Lévai Anikó asszony, aki egy kis nosztalgiázást követően három elismerő jelzővel illette az éttermet: szép, ízléses és barátságos. Lévai Anikó azt is kifejtette: ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve a bisztró minden sztereotípiát megdönt az iskolai, egyetemi éttermekről. Hozzátette: a bisztrót bárhol az országban megirigyelhetik, s ötletet is meríthetnek stílusából.

Stiller Tamás séf is köszöntötte a vendégeket, aki elmondta: négy embernek is épp olyan nagy gonddal és izgatottsággal készít ételt, mint a százhúsz vendégnek. Megtudhattuk, hogy terveik szerint napi hat-hétszáz vendéget is fogadhatnak majd a bisztró megnyitását követően. Nem titkolta: szeretnék ételeikhez helyi termelők termékeit felhasználni, s a későbbiekben saját zöldségeskertet is gondozni az épület közelében.

A meghívott vendégek dzsesszdallamok kíséretében végigkóstolhatták az étterem első menüjét, melyen többek között halból készült cigánypecsenye és egy különleges csokoládépuding is szerepelt.

Kövessen

Megosztás