Látogatás a Kastélyosdombói Sajtműhelyben

A Kastélyosdombói Sajtműhely története az évszázados hagyomány, a 21. századi technológia és a valódi társadalmi szerepvállalás kivételes találkozása.


A 300 fős Somogy-megyei falucskában található egykori Erdődy kastély gazdaságát az Ökumenikus Segélyszervezet 2013-ban keltette életre: egyedülálló programot hirdetett lakhatásukat elvesztett családok számára, akik a kastély újraéledő gazdaságában tanulva és dolgozva kezdhetnek új, önálló életet. Időről-időre Lévai Anikó is ellátogat a Kastélyosdombói Sajtműhelybe, amely kicsi, ám a legmodernebb technológiával felszerelt üzem. Ahol nem tömegtermelés folyik, hanem kis mennyiségben előállított, prémium minőségű kézműves tejtermékeket készítenek.


Ökumenikus Segélyszervezet
A tehéntej az üzemhez közeli település családi vállalkozásából származik, ahol a szabad tartású állatok tavasztól késő őszig dús füvű, gyógynövényekben gazdag legelőn töltik napjaikat, télen sem nagyüzemi takarmányt, hanem réti szénát és abrakot kapnak.


A kecsketejet a sajtműhely a pár száz méterre lévő szociális szövetkezettől vásárolja, ahol hátrányos helyzetű családokat felzárkóztató programban résztvevő emberek gondozzák az állatokat. A szabad tartású kecskék tavasztól késő őszig régi uradalmi legelőn legelésznek, télen pedig energiadús takarmányt és gyógynövényekben gazdag réti szénát kapnak az istállóban. A jó minőségű alapanyagokból prémium kategóriás termékeket állítanak elő.

 


A sajtműhely termékei attól prémium minőségűek, hogy a tej hasznosanyag-tartalma kiváló. A sajtkészítés során olyan hőkezelést és technológiát alkalmaznak, amellyel a tej eredeti jellege megmarad. Termékeik kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, az emberi szervezetre káros adalékanyagokat és tartósítószereket nem tartalmaznak. Félkemény sajtjaik hosszú érési idővel, hagyományos érleléssel készülnek.

A Kastélyosdombói Sajtműhely honlapja idekattintva érhető el. (https://sajtmuhely.hu/)

Kövessen

Megosztás