Idén sem maradt el a Média a Családért-díj átadása

Az idei évben a világjárvány miatt a Média a Családért-díj 2020 győzteseit online díjátadón jelentették be február 1-én a Magyar Telekom székházában.


A szűk körű rendezvényen ezúttal csak a felszólalók vehettek részt Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint a 2020-as díj főtámogatója nevében Kutas István, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója. Az alapítványt Dr. Aczél Petra, Molnár Bánffy Kata és Szám Kati képviselte.

„Idén is kiváló jelöltjeink voltak. A tartalmakban egyáltalán nem tükröződött a COVID – a család igazán ellenállt a 2020-as nagy megrázkódtatásnak. Úgy tűnik, ez a mi társas egészségünk vakcinája” – fogalmazott értékelő beszédében Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány és a szakmai zsűri elnöke, a Corvinus Egyetem tanára és intézetigazgatója.

A 2020-as díj főtámogatója, a Magyar Telekom ezúttal házigazda is volt. Kutas István a cég vállalati kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, amelyek valódi értéket képviselnek.

„A Magyar Telekomnál mi is keressük az igazán fontos témákat, amelyek mentén kapcsolódni tudunk ügyfeleink és az egész társadalom életéhez. A család mindenképpen egy ilyen, számunkra is központi téma. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megmutassuk, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció, a járványhelyzetben pedig igyekeztünk mindenben ügyfeleink mellett állni szolgáltatásaink révén: segítve a távmunkát, a digitális oktatást, vagy a közös családi kikapcsolódást.”

A szakmai zsűri döntése szerint a Média a Családért-díj 2020 hazai győztese Bodó Mária, a Duna Televízió „Isten kezében” című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adása lett.

A Családbarát Média – Miniszteri Különdíj győztesét Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be a 300.000 Ft pénzjutalommal járó elismerést a Kossuth Rádió munkatársa, Mohácsi Edit, a „Vendég a háznál” című műsorban elhangzott A magzat elvesztése (https://kepmas.hu/hu/mohacsi-edit-magzat-elvesztese) című riportjáért kapta.

„A járvány időszakában még inkább felértékelődött a média szerepe. Olyan pályamunkát díjaztunk, amely egy fájdalmas tabutémát, a magzat elvesztését dolgozza fel. Az interjú meghallgatása segíthet a trauma feldolgozásában.” – mondta Novák Katalin.

A külhoni díjat két újságírónak megosztva ítélte oda a szakmai zsűri. D. Balázs Ildikó, a liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért kapta az elismerést.

A másik díjazott Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért nyerte el a díjat.

A díj összegét a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság a 2020 az erős magyar közösségek éve tematikus programjának keretében biztosította. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint: „A nemzetpolitikai szakterület az elmúlt tíz évben az élet minden területén igyekezett segíteni a külhoni magyarságot. Programjaink, támogatásaink révén a magyarság megmaradása szempontjából létfontosságú intézmények fenntartható működése biztosított, de emellett ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők egymást megismerve, egymásra támaszkodva élhessék mindennapjaikat. Több területen is szakmai hálózatokat működtetünk, amelyek közül kiemelt helyet foglalnak el azok a szakmai és közösségi hálózatok, amelyek a családok mindennapjait segítik. Azt látjuk, hogy e hálózatok cselekvő tenni akarásának összehangolásával egyre több család szülőföldön való boldogulásához, szakmai támogatásához járulhatunk hozzá. Örülök, hogy azt tapasztalhatjuk, hogy a családokat körülölelő védőháló egyre erősebb a külhoni magyar közösségek esetében. Köszönettel tartozunk a külhoni magyar média munkatársainak, hogy tevékenységükkel ennek a hálónak az erősítését szolgálják.”

A 2021. január 15-én zárult közönségszavazás során a 2020. évi tizenkét anyaországi és tizenkét külhoni jelölt munkájára lehetett voksolni. Összesen 5.490 szavazat ­– 2803 hazai, 2687 külhoni – érkezett.

Az eredmények alapján a magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című munkájával (https://kepmas.hu/hu/szeles-horvath-anna-tulgondolt-gyermekneveles-21-szazadban-avagy-hogyan-jussunk-levegohoz-szulokent), míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben (https://kepmas.hu/hu/polyak-hajnalka-megtalalni-jot-minden-elethelyzetben) című cikke kapta.

A sajtótájékoztató teljes felvétele (a közvetítés 24:50-nél indul):

A Képmás Magazin szakmai sikerekben gazdag, jó egészségben töltött, emberi kapcsolatokat építő 2021-et kíván mindenkinek a következő díjátadón való személyes találkozás reményében.

Kövessen

Megosztás