Diplomácia / Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt; Orbán Viktor találkozott Volodimir Zelenszkijjel
Megosztás

Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt; Orbán Viktor találkozott Volodimir Zelenszkijjel

Buenos Aires, 2023. december 10., vasárnap (MTI) – Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.

A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen Alberto Fernández leköszönő államfő feltette utódjára az elnöki vállszalagot.

Beiktatási beszédében az 53 éves politikus drasztikus gazdasági átalakításról beszélt; úgy fogalmazott, nincs alternatívája egy „költségvetési sokkterápiának”.

Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani.

Fotó: Fischer Zoltán

„Ma új korszak kezdődik, megkezdődik Argentína újjáépítése” – jelentette ki az új elnök.

„Nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának. Újfent azt mondom: nincs pénzünk” – tette hozzá.

A ceremónián részt vett mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

KÖVESSEN
Megosztás

További hírek