- miniszterelnok.hu - https://miniszterelnok.hu/azt-szeretnenk-hogy-helyreallitsuk-a-demokraciat-europaban/ -

Azt szeretnénk, hogy helyreállítsuk a demokráciát Európában

A miniszterelnök aláhúzta, az európai demokrácia azért bicsaklott meg, mert nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek elvárnak tőlük és amit világosan akarnak.

Fotó: Szecsődi Balázs

“Az emberek két dolgot akarnak: az egyik, hogy ne engedjünk be több migránst, egy nagyon erős határőrizetet akarnak. Valamint azt, hogy akik már bejöttek, azokat vigyük vissza” – fogalmazott.

A demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata, amelynek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tennie – tette hozzá a miniszterelnök.

Mint mondta, a kérdés az, hogy az európai vezetők tanácskozásuk során ebbe az irányba mozdulnak-e el, ugyanis a javaslatok tartalmaznak egyebek mellett például arra vonatkozó elemeket is, hogy a menekülttáborokat az Európai Unió területén kívül állítsák fel. Kijelentette: van esély arra, hogy a brüsszeli megbeszélések az európai demokrácia újjáépítésének irányába mozduljanak.

“Mi a demokraták táborához tartozunk. Az európai megoldás azt jelenti, hogy a legfontosabb európai elv alapján oldjuk meg a problémát” – fogalmazott.

Fotó: Szecsődi Balázs

Mint hangsúlyozta, az első számú európai elv és érték a demokrácia. Nem demokratikusan semmilyen európai értéket sem lehet képviselni. Ahhoz, hogy európai megoldást lehessen elérni, a demokráciát kell újraépíteni az Európai Unióban, és Magyarország készen áll arra, hogy ebben részt vegyen – közölte a miniszterelnök.

Csütörtök délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődik Brüsszelben, amelyen elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői.